Spinaziekokossoep met garnalen

Beeld Getty Images

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: spinaziekokossoep met garnalen, een voorgerecht voor 4 tot 6 personen.

Een Volkskeuken op 1 april schept verplichtingen. Een humoristisch recept, bijvoorbeeld, liefst iets verrassends met dubbele bodem, zodat u er hartelijk om kunt lachen. Helaas treft u nu iemand die aprilgrappen altijd heeft gehaat, bijna even erg als steengrillen, bowlen en wokrestaurants, eetgelegenheden die weigeren kraanwater te schenken en joviale mannen die vragen of je 'een wijntje' wilt in plaats van een glas wijn. Zo kan ik nog even doorgaan, maar het punt is: zodra ik al dénk aan een 1-aprilrecept, krijg ik abrupt een culiblok.

1 april en ik gaan lang terug. Op de basisschool was ik mollig, kippig en had ik konijnentanden, het ideale doelwit voor een aprilgrap. Op het vwo waren de tanden recht en had ik een bril, maar dat maakte het niet echt beter. Pas na mijn eindexamen, vol nieuw zelfvertrouwen, slank door de studiestress en met contactlenzen, kon ik elke aprilgrap als verachtelijk pareren. Niet dat het nog hoefde. Mijn medestudenten hadden hun handen al vol aan andere grappen - die vaak wél leuk waren.

Bereiding

Een lenterecept, dat lukt nog wel. Iets met jonge groene blaadjes bijvoorbeeld, al zijn die er nog nauwelijks. Ja, uit de warme kas, maar dat doen we dus niet. Met diepvries is ook niks mis. Zo doet diepvriesspinazie het prima in dit oosterse soepje. Ik ben meestal niet zo van de lightproducten en met volle kokosmelk is de soep beslist heerlijk. Maar ook zo heftig dat u de rest van de maaltijd alleen nog lodderig voor u uit kunt kijken: serveer dan liever wat kleinere porties. De soep is vliegensvlug klaar en met een snee brood erbij een complete maaltijd voor 2 tot 3 personen. Vervang de basilicum eventueel door koriander en de tomaat door gehakte rode paprika: niet te veel, want dat overheerst snel.

Doe de spinazie met de kokosmelk, verkruimelde bouillonblokjes en de gehakte knoflook in een pan, breng aan de kook en laat 4-5 minuten zachtjes doorkoken, tot de spinazie zacht is. Pureer de soep egaal groen met een staafmixer. Verdun zonodig met een scheutje heet water. Roer de garnalen door de soep. (Breng eventueel verder op smaak met tabasco). Verdeel over warme borden/ kommetjes, strooi de tomatenblokjes erover, knip de basilicum erboven fijn en eet de soep direct.

Ingrediënten

450 g diepvriesspinazie, in deelblokjes

2 blikjes (light) kokosmelk à 400 ml

2 groente- of visbouillonblokjes

1 teen knoflook, fijngehakt

150 g biologische of MSC-garnalen

(tabasco)

2 tomaten, zonder vocht in kleine blokjes

1/2 bosje basilicum

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden