Spinazie in plaats van zondag

Of hij nu zwaar op het bureau ligt, of ultralicht in de binnenzak steekt; als de agenda maar fraai is vormgegeven....

ZOO Agenda; ZOO-producties

Fotograaf André Bakker schoot 52 foto's die bijzondere dagen markeren zoals Secretaressedag, Vrouwendag, Valentijnsdag, het Suikerfeest, Koninginnedag en Halloween. Aan de dagen is een internetpagina gekoppeld die pas op de betreffende datum actief wordt. Vormgever Eric Hesen gaf de agenda een geel omslag die door een foamlaag lekker aanvoelt.

Hinosx Agenda; Hinosx

De allersimpelste agenda maar niettemin topdesign. Inmiddels een klassieker voor wie van eenvoud en klasse houdt. Weegt bijna niks en past zowel in damestas als in de binnenzak van het colbert.

Mi Casita; My House, Mein Haus, Ma Maison; 010

De illustraties bestaan uit afbeeldingen van veelal zeldzame boeken die allemaal het bouwen van een eigen huis tot onderwerp hebben. Landhuizen, villa's maar ook weekendhuisjes en gecultiveerde boshutten passeren de revue. Het calendarium in deze agenda met spiraalband scheidt zakelijke en privé-afspraken.

2002 dingen die gedaan moeten worden; BIS

Edith Kuyvenhoven studeerde afgelopen zomer met dit project af aan de Rietveld Academie. En vond meteen een uitgever bereid de agenda op de markt te brengen. Het is een handzaam en elegant boekje geworden waaraan elke opsmuk vreemd is. En vol grapjes. In Week 25 bijvoorbeeld worden de dagen niet aangegeven met zondag, maandag etc, maar met spinazie, spaghetti, falafel, andijvie, asperges en lasagne. Een boekenleggertje is onontbeerlijk in deze agenda, maar die is gauw gemaakt.

Two by Two; Museum Boijmans Van Beuningen

Het getal twee domineert het nieuwe jaartal, vandaar het thema. De illustraties waren moeiteloos te vergaren want een overstelpend aantal kunstwerken kan aan de twee gerelateerd worden: dubbelportretten, moeder en kind, meester en leerling. In mei mogen we een hele week kijken naar het indrukwekkende schilderij dat de Tsjechische kunstenaar Jan Knap in 1986 maakte van de kleine Jezus die troost zoekt bij zijn vader, Jozef de timmerman. Het calendarium heeft speciaal en goed beschrijfbaar papier.

Extreme Agenda; Arctic

Foto's van uitsluitend Magnum-fotografen. Extreem was de leidraad bij de keuze maar dat is natuurlijk betrekkelijk. Oorlogen en andere brandhaarden van het nieuws komen in beeld maar ook Sophia Loren, anno 1954 op haar Romeinse balkonnetje gefotografeerd in wat later een hot pants ging heten. Vijf foto's zijn tevens als prentbriefkaart te versturen.

Redstone Diary; Idea Books

Stevige bureau-agenda, sinds jaar en dag beroemd om z'n bijzondere illustraties die ditmaal 'kleur' als thema hebben. Het menselijk oog blijkt circa elfduizend kleurschakeringen te kunnen onderscheiden. Let vooral op het kunstwerk Première communion de jeunes filles chlorotiques par un temps de neige.

Marking Time; UNA Designers;

Vermoedelijk de kostbaarste, exclusiefste en meest bekroonde agenda ter wereld, dit jaarlijkse hoogstandje van het Amsterdamse ontwerpbureau UNA Designers. Dit keer krijgen we dagelijks een lijstje van officiële feestdagen die waar dan ook ter wereld worden gevierd; het leidt tot fascinerende overzichten waarin religies, revoluties, regeringen en rites een rol spelen. Will de l'Ecluse en André Cremer gaven vorm aan dit collector's item dat talrijke grafische vondsten van subtiele aard bevat. Uitsluitend verkrijgbaar bij de hoofdstedelijke boekwinkel Nijhof & Lee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden