Spijtoptanten zetten Italiaanse justitie op spoor 'ndrangheta

Spijtoptanten hebben een kwart eeuw misdaadgeschiedenis in Calabrië opgehelderd. Honderden moorden, bloedbaden, opstanden, aanslagen, overvallen en andere delicten in de zuidwestpunt van Italië zijn duidelijk geworden....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Tegen 259 mensen zijn 317 arrestatiebevelen uitgevaardigd. Honderd daarvan zijn uitgevoerd. Onder de ruim vijfhonderd andere verdachten zijn twee parlementariërs van de post-fascistische Nationale Alliantie. Dat zijn senator Renato Meduri en de gedeputeerde Fortunato Aloi, die in de regering-Berlusconi onderminister van Onderwijs was. Ze zouden schuldig zijn aan een bloedbad in 1970.

Twee notabelen uit de Eerste Republiek moeten zich verantwoorden voor 'ndrangheta-activiteiten. Bij Corrado Carnevale, de 'vonnissendoder' die in het Hof van Cassatie de laatste hoop van de veroordeelde mafiosi was, zou ook de mafia van Calabrië niet tevergeefs hebben aangeklopt. Natuurlijk stond daar een forse betaling tegenover.

Riccardo Misasi, ex-minister van Onderwijs en voor zuid-Italië, zou een van de hoogste 'ndranghetaleiders zijn geweest. Christen-democratische patroons zouden ook de andere mafia's hebben beschermd: Antonio Gava de camorra van Campanië, en Giulio Andreotti de Cosa Nostra van Sicilië. Maandag is besloten tegen Gava, ex-minister van Binnenlandse Zaken, een proces te beginnen. Het proces tegen ex-premier Andreotti begint op 27 september.

In het 'ndrangheta-onderzoek liggen ook processen in het verschiet tegen een mafiose priester, een advocaat die gezeteld heeft in de Opperste Raad van de Magistratuur en een oud-parlementariër die tot vorig jaar lid was van de commissie van toezicht op de publieke omroep.

Volgens mafiakenners is de 'ndrangheta (een verbastering van het Griekse ándres agathoí, 'goede mannen') nog misdadiger en machtiger dan de veel beter bekende mafia van Sicilië. Reggio Calabria werd bekend als een wild-west-stad, waar de 'ndrangheta de dienst uitmaakte, alle onderzoek zinloos bleek en alle processen doodliepen.

De zondag gearresterde rechter Giacomo Foti maakte van de gevangenis van Reggio een vijfsterrenhotel, waar de leden van de 'ndrangheta hun champagneflessen ontkurkten. De processen die Foti onder handen had voor de mafiamoorden op rechter Scopelliti en de vroegere president van de spoorwegen Ligato, zullen opnieuw moeten beginnen.

Dertig spijtoptanten hebben licht geworpen op geschiedenis en structuur van de 'ndrangheta. Sinds 1991 heeft ze een internationale cupola (bestuur). De chefs worden graag lid van vrijmetselaarsloges, om deze om te bouwen tot 'ndrangheta-filialen.

De bloedige revolte van Reggio in 1970 is het werk geweest van de 'ndrangheta-bazen en extreem-rechtse knokploegen. Een van hun leiders was de bekende rechtse terrorist Stefano delle Chiaie. Bij een van de tientallen bomaanslagen op treinen vielen in Gioia Tauro zeven doden en zeventig gewonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden