Spijtoptant Los Zetas 'martelde, moordde en loste slachtoffers op in zuur'

'Ik heb er nooit van genoten. Maar je went eraan. Het is werk.' Spijtoptant Alejandro (32) van het beruchte Mexicaanse drugskartel Los Zetas doet in een interview met de Volkskrant een boekje open over de gruwelijke praktijken in de Mexicaanse drugswereld. Zelf maakte hij zich schuldig aan afpersingen, martelingen, moord en liet slachtoffers verdwijnen door ze op te lossen in zoutzuur.

Een met bloed beklad huis in Mexico met een waarschuwing voor een drugsbaas. Beeld AFP
Een met bloed beklad huis in Mexico met een waarschuwing voor een drugsbaas.Beeld AFP

De Zetas zijn eind jaren negentig ontstaan uit een groep gedeserteerde Mexicaanse militairen uit een elitekorps. Aanvankelijk werken ze als bodyguards en huurmoordenaars voor het Golfkartel maar de Zetas leidden in snel tempo nieuwe soldaten op en vanaf 2003 beginnen ze zich los te maken van het Golfkartel. Als Alejandro voor het kartel begint te werken is dat proces in volle gang.

Hij werkt voor commandant Peluche, destijds de leider van de Zetas in Piedras Negras, die sinds 2012 in de gevangenis zit. Hun dagelijkse bezigheden bestaan uit het 'innen van belasting', door taxichauffeurs, café-uitbaters, restauranthouders of wie dan ook af te persen. Wie weigert te betalen of het geld niet heeft, wordt gemarteld of vermoord. Angst zaaien is een essentieel onderdeel van de strategie van de Zetas.

De Zetas werken nauw samen met soldaten en de lokale politie. Rechters, aanklagers, politie, het leger, de gouverneur, iedereen is omgekocht.

Soldaat van de narco's

Alejandro was een van de half miljoen Mexicanen die werken voor een drugskartel. En is een van de weinigen die het kunnen navertellen. Lees hier het interview (+).

Drugsoorlog in Mexico

Fotograaf Julius Schrank legde vast hoe de strijd aanwezig is in het dagelijks bestaan van het land. Bekijk hier de online special in woord en beeld.

Armoede

Er zijn naar schatting een half miljoen Mexicanen werkzaam voor drugskartels. Veel jongeren treden toe uit armoede en een gebrek aan kansen in de samenleving. 'Veelal illegale migranten uit Midden-Amerika of Mexicanen uit andere regio's worden gedwongen dat werk te doen', zegt Alejandro.

Als hij een vijftienjarige gerekruteerde jongen onder zijn hoede neemt, begint zijn geweten op te spelen. 'Ik kreeg spijt, ook om wat ik mijn familie aandeed. Toen besefte ik dat dit mijn oorlog niet was, dat ik eruit moest stappen.'

Lees ook:

Geïnfiltreerde burgerwachten moesten een eind maken aan de terreur van drugskartels: 'Iedereen kan je verraden' (+).

Reportage van de Narco-hoofdstad Culiacán: het hart van de handel (+).

Elk jaar op 2 oktober herdenken studenten het bloedbad dat onder studenten in Tlateloco in Mexico Stad werd aangericht. In 1968 werden er tussen de 30 en 300 studenten door het leger vermoord. De protesten hebben nieuw vuur gekregen door de recente moord aan 43 studenten in de stad Iguala in de deelstaat Guerrero. Beeld Julius Schrank
Elk jaar op 2 oktober herdenken studenten het bloedbad dat onder studenten in Tlateloco in Mexico Stad werd aangericht. In 1968 werden er tussen de 30 en 300 studenten door het leger vermoord. De protesten hebben nieuw vuur gekregen door de recente moord aan 43 studenten in de stad Iguala in de deelstaat Guerrero.Beeld Julius Schrank
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden