Spijtbetuiging over kritiek op Wilders

DEN HAAG Een dreigend diplomatiek conflict tussen Nederland en Indonesië is afgewend na een spijtbetuiging van de Indonesische ambassadeur in Den Haag....

Van onze verslaggever Theo Koele

De diplomaat werd donderdag op het matje geroepen door minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. In een interview dat gisteren in het Financieele Dagblad verscheen, zei Habibie dat ‘Wildersstemmers misschien last hebben van een angstpsychose’.

Volgens CDA-bewindsman Verhagen heeft een diplomaat ‘zich niet te uiten over de kiezers van de PVV’. Na afloop van het gesprek tussen de ambassadeur en een hoge ambtenaar op Buitenlandse Zaken maakte het ministerie bekend dat Habibie zijn woorden terugnam.

PVV-leider Wilders reageerde furieus op het interview. Daarin zei de ambassadeur ook dat president Susilo Bambang Yudhoyono niet naar Nederland zou komen als de PVV van Wilders deel uitmaakt van een nieuw kabinet. ‘De president komt natuurlijk niet als hier iemand in het kabinet ziet die de islam achterlijkt noemt’, aldus de ambassadeur van het grootste moslimland ter wereld. Het staatsbezoek vindt begin oktober plaats. Mogelijk is dan een minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV is aangetreden.

Wilders eiste op hoge toon dat Verhagen de ambassadeur ter verantwoording zou roepen. In zijn eigen woorden: ‘de oren worden gewassen’. Nadat Verhagen, gesteund door het CDA en de VVD, de uitspraken van de diplomaat al onverstandig had genoemd, deed Wilders er nog een schepje bovenop. ‘Laat die Indonesiërs maar een toontje lager zingen. Als ze hier willen komen, moeten ze zich gedragen.’

Verhagen nam geen afstand van het volledige interview, waarin de ambassadeur Wilders beticht van ‘haatzaaierij’, ‘schreeuwen’ en ‘blaffen’. Volgens de minister heeft de diplomaat het recht dat te zeggen ‘in een land dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan’.

D66-leider Pechtold noemde de affaire een voorbode van hetgeen Nederland te wachten staat als een minderheidskabinet met PVV-steun aantreedt. ‘Ik heb bijna medelijden met de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken.’

In een eerdere fase van de kabinetsformatie is afgesproken dat Wilders zijn felle kritiek op de islam mag blijven uiten. Het beoogde kabinet onder VVD-leider Rutte behoudt zich het recht voor daarvan afstand te nemen.

Volgens Verhagen doet de ophef rond het interview in het Financieele Dagblad geen afbreuk aan de goede verhoudingen tussen Nederland en Indonesië. Zijn voorganger en partijgenoot Bot deelt die mening. Bot heeft zich jarenlang ingespannen om de moeizame verhouding tussen Nederland en de voormalige kolonie te verbeteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden