Spijt van het kiezen voor een gezamenlijk graf?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Mijn partner is al elf jaar weduwnaar. Toen zijn vrouw overleed, hebben hij en zijn kinderen gekozen voor een gezamenlijk graf. Dus wanneer hij komt te overlijden, komt hij bij haar te liggen. Ik heb daar moeite mee. Mijn partner begrijpt mij wel en wil ook wel een apart graf, maar wij zijn bang voor de reacties van zijn kinderen als we zeggen dat hij liever een ander graf wil. Wat zou u doen?

Netjes

Respecteer de afspraken van uw partner en zijn kinderen. Ze hebben al genoeg verdriet gehad. Ik zit in een vergelijkbare positie. Met mijn man heb ik afgesproken dat hij na zijn dood wordt begraven bij zijn eerste vrouw. Dat is wel zo netjes naar de kinderen toe. U kunt te zijner tijd kiezen voor een eigen graf of - zoals ik - voor een crematie.
Mia Hoogendijk (53), Laren

Respect

Respecteer zijn geschiedenis door aan zijn kinderen te denken. Die zullen achterblijven en dan een plek hebben om hun ouders samen te bezoeken. Gun ze dat en spreek niet met zijn kinderen over uw bedenkingen; uw partner zal dankbaar zijn dat u hem zo uw liefde toont. Anna Bockma-Lengkeek (75), Amsterdam

Laat het rusten

Kinderen willen graag dat papa en mama 'altijd bij elkaar blijven' en dan maakt het niet veel uit of papa en mama dood of levend zijn. U zegt bang te zijn voor de reacties van de kinderen van uw partner. Dat lijkt me terecht, want u stelt ook nogal wat voor. Los daarvan: iets voorstellen mag altijd. Maar ik weet echt niet of u het wel moet doen. Om uzelf, uw partner en zijn kinderen te beschermen: laat het rusten en zet de onderlinge relaties niet onder druk.
Koert de Vries (47), Meppel

Hier en nu

Ik heb ook een relatie met een weduwnaar met twee (volwassen) kinderen en ook zij hebben een afspraak over een gezamenlijk graf voor mijn partner en zijn vrouw. Wat is het probleem? Bouw aan de relatie met de kinderen, zorg dat u nú een plaats hebt; het gaat toch om het hier en nu? Misschien mag u dan te zijner tijd ook in dat graf worden bijgezet, maar wat levert het op? De erkenning van uw relatie met uw man zal toch allang voltrokken zijn? Die staat of valt toch niet met uw plaats naast hem wanneer u er beiden niet meer bent en er niet meer van genieten kunt?
Ingrid Timmerman (60), Wijk aan Zee

Geen rivale

De kinderen zullen u en uw partner overleven. Daarom zou ik zeggen dat zij in deze kwestie het laatste woord hebben. Zij zullen uiteindelijk de graven bezoeken en verzorgen. Het zou triest zijn als zij de rest van hun leven met een halfleeg graf worden geconfronteerd terwijl hun vader, voor wie dat bestemd was, ergens anders ligt omdat de tweede partner er moeite mee had. Zie de eerste echtgenote, met wie hij kinderen heeft gehad, niet als rivale, maar gun haar haar plek. Ik mis hier de mening van de partner: wat wil hij zelf, ongeacht wat u en zijn kinderen vinden?
Diana van Staalen (64), Oisterwijk

Over twee weken:

Hoe voorkom ik dat mijn kat een ander huis zoekt?

Een vriendin van mij heeft een kat die deze zomer vaak binnenliep bij buren een paar huizen verderop. Toen stonden de tuindeuren open, maar nu het kouder is, komt hij daar nog steeds vaak. Ze laten hem binnen, want er is geen kattenluikje, en ze geven hem te eten. Nu is de kat bijna nooit meer bij mijn vriendin thuis. Mijn vriendin is al een paar keer naar de buren gegaan, maar zij blijven hem gewoon binnen laten en eten geven. Ze vinden het gezellig dat hij bij hen is. Mijn vriendin is bang dat de kat daar blijft wonen. Wat kan ze doen om haar kat terug te krijgen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 7 december 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden