SPIJT: De Braun Plak Control

Je kunt geen folder of glansbrochure opslaan, of hij grijnst je tegemoet: de Braun Plak Control. Zelfs Blokker dat gewoonlijk zijn neus ophaalt voor design, heeft de elektrische tandenborstel in zijn assortiment opgenomen, en daar staat hij dan, enigszins ontheemd tussen pedaalemmerzakken, veger-en-blik en kleerborstels....

JAAP HUISMAN

Een vriendin overtuigde me van het nut van dit apparaat, dat werkelijk alle uithoeken van het gebit zou bereiken en dat het dank zij zijn oplaadbaar element makkelijk twee weken snoerloos zou uitzingen op vakantie. Toegegeven: de naam Braun en het esthetische uiterlijk hebben me over de streep getrokken.

Na twee maanden kon ik mezelf wel voor de kop slaan. De tandarts schrobde zo'n laag vuil van mijn gebit weg dat hij zich genoodzaakt voelde te informeren waar ik in vredesnaam mee poetste. Neem toch gewoon een tandenborstel, was zijn advies, en rag verder het fijne vuil met een mini-pookje tussen de kiezen vandaan.

Maar de Plak Control had meer overhoop gehaald. Ongemerkt had zich onder het plateau een aangekoekt hoopje tandpasta gevormd dat als cement was verkleefd aan de wastafel. Hoe zeer ik ook aan deze zoute tandpasta verslingerd was geraakt, de combinatie met de Plak was dodelijk voor het terrazzo van de wastafel. En misschien ben ik nog méér gesteld op dat terrazzo dan op mijn gebit.

Dat prachtige beeld van poetsen èn wandelen, het viel aan duigen toen ik ontdekte dat de Plak erger lekte dan een tandenborstel. Witte klodders op jasjes, op overhemden en op de vloerbedekking.

We zijn nu een klein jaar verder en nog steeds blijf ik in de tandvlees-regenerende werking geloven en in het verwennen van het glazuur, hoewel alles op het tegendeel wijst. Ondertussen moeten de Oral B-borsteltjes herhaaldelijk worden vervangen. Een begrotelijke aangelegenheid, want een borsteltje kost ongeveer 12 gulden. Diezelfde vriendin, die nog steeds zweert bij dit gebits-masserend monster, weet inmiddels een oplossing: een touwtje waarmee de borstelharen bijeen worden gehouden. Zo langzamerhand hoopt het aantal hulpstukken rond de Plak Control zich op.

In een televisieprogramma over de voors en tegens van de Designprijs Rotterdam kon ik er niet meer onderuit. Ik moest erkennen dat design ook haatgevoelens kan oproepen, dat mooi niet synoniem is met gebruiksvriendelijk. Enkele weken later viel er een documentatiemap van Braun op mijn bureau waarin de voordelen van de Plak Control breed werd uitgemeten. Poetste ik wel goed, vroeg de Duitse firma zich af? En besefte ik wel dat ik met deze ongenuanceerde uitval op televisie de goede naam van Braun aantastte?

In die uitzending had ik mijn pijlen vooral gericht op de lastige reiniging van de elektrische tandenborstel. Het klepje waarmee de borstel in werking wordt gesteld, kon echter met gemak verwijderd kunnen worden, had een andere Plak-fan me bezworen. Maar er bleek geen beweging in te krijgen. En ik wilde niet het risico lopen dat het zou afbreken, zoals eerder al was gebeurd met de koker waarin de reserveborstels worden geborgen. Die koker hangt nu op één pinnetje; als er ook maar een vinger naar wordt uitgestoken, gil ik: pas op mijn gedesignede maar o zo gammele Plak Control!

Het klepje is intussen weer zo vastgekoekt dat de Plak Control op het punt staat voor altijd te zwijgen. Daar hopen we dan maar op: kan ik eindelijk weer terugvallen op de gewone ongedesignede tandenborstel. Het water loopt me al in de mond.

Jaap Huisman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden