Spijbelen in basisonderwijs is populair

Het aantal chronische spijbelaars neemt drastisch toe. In het schooljaar 1998-1999 waren 6300 kinderen lange tijd niet ingeschreven op een school....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het ministerie van Onderwijs. Cijfers over het vorige schooljaar zijn nog niet door het ministerie verwerkt. De toename is opmerkelijk, want vanaf 1995 was juist sprake van een gestage daling. Dat had te maken met strengere controles en betere samenwerking tussen leerplichtambtenaren en scholen.

Over de oorzaken van de plotselinge stijging tast het ministerie in het duister. Een woordvoerster wijst erop dat de betere samenwerking tussen gemeenten en scholen er ook toe leidt dat verzuim eerder en vaker aan het licht komt. Daarnaast zou kunnen meespelen dat veel asielzoekers hun leerplichtige kinderen wel aanmelden bij de gemeente, maar vervolgens nog niet naar school sturen.

Ook de Landelijke Vereniging van Leerplichtambtenaren (LVLA) heeft slechts vermoedens over de oorzaken van de stijging. Het overheidsbeleid om moeilijk lerende kinderen naar een gewone basisschool te laten gaan, pakt voor sommige leerlingen verkeerd uit, vermoeden de ambtenaren.

Deze leerlingen vinden het gewone onderwijs te moeilijk, vallen daardoor buiten de boot en komen op een wachtlijst terecht voor het speciaal onderwijs. Totdat ze daar terecht kunnen, zitten ze thuis.

Van de 6300 chronische thuisblijvers, ging 54 procent uiteindelijk toch weer naar school na bemiddeling van leerplichtambtenaren.

Uit de cijfers van het ministerie blijkt verder dat het basisonderwijs ook steeds meer te maken krijgt met incidentele spijbelaars. In 1998-1999 bleven bijna 24 duizend kinderen zonder goede reden drie dagen of langer weg van school. Van deze kinderen ging het in 33 procent van de spijbelgevallen om leerlingen van een basisschool.

Minister Hermans en staatssecretaris Adelmund van Onderwijs zien in een strenge aanpak van het spijbelen een belangrijk wapen om te voorkomen dat grote groepen leerlingen uiteindelijk zonder diploma van school gaan.

Jaarlijks verlaten 35 duizend jongeren zonder getuigschrift het onderwijs.

Vanaf 2002 gaat het sofinummer van leerlingen ook dienen als onderwijsnummer. Dat betekent dat elk kind vanaf drieënhalf jaar beter gevolgd kan worden in zijn schoolloopbaan. Onopgemerkt spijbelen wordt dan nog moeilijker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden