Spies negeert advies Raad van State en voert verbod op dubbel paspoort door

Het kabinet blijft erbij dat buitenlanders die Nederlander willen worden afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. Ook houdt het kabinet vol, ondanks scherpe kritiek van de Raad van State, dat Nederlanders in den vreemde maar één paspoort mogen hebben: het Nederlandse of dat van het land waar ze wonen en werken.

Beeld ANP

De kwestie van dubbele nationaliteit is hoog op de politieke agenda gezet door de PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA. Wie een 'meervoudige nationaliteit' heeft, hoeft niet loyaal te zijn aan Nederland, zo redeneert de partij van Geert Wilders. Hij doelt vooral op Marokkanen (die overigens hun nationaliteit niet mogen opgeven) en Turken. De Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering, werpt tegen: 'Nationaliteit en loyaliteit vallen niet automatisch samen.'

Consequent
Uit correspondentie tussen de Raad van State en minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) blijkt dat zij het advies negeert. Oppositiepartij D66 hoopt dat de grootste regeringspartij, de VVD, haar op andere gedachten kan brengen. Het is een publiek geheim dat de VVD verdeeld is over onderwerp. Spies noemt het 'consequent' dat Nederlanders in het buitenland - expats - moeten afzien van de dubbele nationaliteit. Onder hen zijn veel VVD-kiezers.

Actie
D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft donderdag wijzigingsvoorstellen ingediend die er op neerkomen dat het wetsvoorstel van tafel gaat: 'Het is symboolpolitiek. Een dubbel paspoort heeft niets te maken met vaderlandsliefde of loyaliteit.' Zijn partijgenoot en expat Eelco Key is met steun van Amerikaanse afdelingen van VVD en PvdA een handtekeningenactie begonnen. Het leverde duizenden, vaak emotionele reacties op. Schouw: ' We zijn er nog lang niet. Wat mij betreft organiseert de Kamer een hoorzitting.'

De Raad van State heeft ook kritiek op aanvullende eisen die het kabinet stelt aan 'nieuwe Nederlanders.' Van een taaltoets is onduidelijk wat het 'vereiste niveau' is. Ook zou het kabinet geen jonge aspirant-Nederlanders de deur mogen wijzen wegens kleine vergrijpen ('jeugdzonden').

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden