Spies: Curaçao stemde niet voor afscheiding

DEN HAAG - De verkiezingsuitslag op Curaçao was geen stem voor onafhankelijkheid. Het zal aan de nieuwe regering zijn om duidelijkheid te verschaffen over de wens van de bevolking om onafhankelijk te worden. Het is gewoonte dit met een referendum te peilen, maar niet verplicht.


Dit zei CDA-minister Spies van Koninkrijksrelaties donderdagavond tijdens een begrotingsdebat in de Tweede Kamer, in een reactie op de Curaçaose verkiezingen van vorige week. Na de overwinning van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels liet een ruime Kamermeerderheid weten niet dwars te zullen liggen als Curaçao onafhankelijk wil worden.


'Onafhankelijkheid was in de huidige verkiezingen geen dominant thema', zei Spies. De minister benadrukte dat het aan de regering van Curaçao is om een referendum uit te schrijven, niet aan haar.


De drie partijen die ook van 2010 tot 2012 een coalitie vormden, Pueblo Soberano, MFK en MAN, tekenden donderdag een 'bereidwilligheidsverklaring' om samen een coalitie te vormen. Ze behaalden samen 12 van de 21 zetels.


Deze nieuwe regering zal wat minister Spies betreft snel met plannen moeten komen om de financiën op orde te krijgen. Nadat Nederland in 2010 met ruim een miljard de schulden van het kersverse land saneerde, is het tekort in 2012 alweer opgelopen tot 70 miljoen euro. 'Het gaat hollend bergafwaarts met de financiën.'


Pas enkele weken geleden heeft Nederland beter inzicht gekregen in de financiële situatie van het eiland. Eerder werkte de regering onder leiding van de nu afgezette premier Gerrit Schotte niet mee aan financieel toezicht. Dit is niet alleen onvermogen, maar ook onwil geweest, gaf de minister toe. 'Het kabinet Schotte heeft zijn verantwoordelijkheid niet genomen.'


De Tweede Kamer betwijfelt of het met een nieuwe regering beter zal gaan. Hoe kunnen corruptieschandalen en een slechte financiële huishouding in de toekomst worden voorkomen, vraagt zij zich af. Zo wordt oud-premier Schotte verdacht van banden met de maffia.


De nieuwe lichting politici zal gescreend worden om dit soort schandalen te voorkomen. Maar de veiligheidsdienst, die samen met het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst de kandidaten moet doorlichten, is daartoe nauwelijks in staat, zo bleek tijdens het debat. Spies: 'Ik ben net zo nieuwsgierig als de Kamer hoe dit gaat uitpakken, maar ik verwacht dat iedereen, ook op Curaçao, zich aan de wet gaat houden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden