Spieker was onder de arbeiders altijd een van hen

Altijd vechtlustig, vaak geëmotioneerd, kwam de PvdA'er Bonno Spieker in de Tweede Kamer op voor de arbeiders en voor Groningen.

Peter de Waard
PvdA'er Bonno Spieker kwam in de Tweede Kamer op voor de arbeiders en voor Groningen. Beeld Nationaal Archief
PvdA'er Bonno Spieker kwam in de Tweede Kamer op voor de arbeiders en voor Groningen.Beeld Nationaal Archief

Bonno Spieker was wat PvdA-prominent Relus ter Beek noemde 'de laatste van de gestaalde kaders', een socialist die van de werkvloer kwam, zich activistisch inzette voor het lot van de arbeiders en de 1 mei-viering hoog in het vaandel had staan. Als er ergens in het land een bedrijf op omvallen stond, nam Joop den Uyl hem steevast mee om ter plekke te zien of er nog iets te regelen viel: een injectie van de overheid om het bedrijf overeind te houden, zoals dat nog mocht in de jaren zeventig en tachtig. Spieker was onder de arbeiders altijd een van hen.

Bonno Spieker, die tussen 1977 en 1994 voor de PvdA in de Tweede Kamer zat, was daarnaast Groninger - iemand die opkwam voor de belangen van het noorden van het land. Hij vond al dat een groter deel van de gasbaten naar het noorden zou moeten gaan. Hij zette zich in voor het behoud van de fameuze strokarton- en aardappelmeelindustrie in het oosten van Groningen en de scheepsbouw langs het Winschoterdiep en het Noord-Willemskanaal. En hij was een van de architecten van het zogenoemde Integraal Structuurplan Noorden des Lands dat zou moeten leiden tot de modernisering van de industriële sector in Groningen en Drenthe. Hij overleed op 29 maart in het verzorgingstehuis Vliethoven in Delfzijl.

Spieker werd geboren in Farmsum, een dorpje onder de rook van Delfzijl, waar zijn vader buschauffeur was. Bonno ging naar de LTS. Hierna volgde hij een vak opleiding tot machine-motordrijver voor de kustvaart. Na deze opleiding werkte hij twaalf jaar als revisiemonteur en machinist bij de kustvaart. Vervolgens koos hij in 1964 voor een baan op de wal bij het chemisch bedrijf van Akzo, waar hij een functie als operator kreeg. Hij werd na enige tijd secretaris van de OR en uiteindelijk vrijgesteld secretaris van de COR.

Bonno Spieker in 1989. Beeld anp
Bonno Spieker in 1989.Beeld anp

Na zijn huwelijk ging Spieker in Wagenborgen wonen, 10 kilometer van Delfzijl, waar hij ook actief werd in de gemeentepolitiek van het toenmalige Termunten. Hij schopte het snel tot lid van de Provinciale Staten voor de PvdA.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1977 wilde de PvdA meer leden van de werkvloer in de fractie. Gerard Beukema, de huidige waarnemend burgemeester van Delfzijl, was destijds lid van het gewestelijk bestuur. 'Toen we dit bespraken opperde Wim van der Paard van het gewestelijk bestuur de naam van Bonno. Na een stevige strijd en lobby, er waren kapers op de kust, werd een hoge plaats op de kandidatenlijst bereikt.' De PvdA behaalde in 1977 liefst 53 Kamerzetels. Spieker werd de woordvoerder van de partij op sociaal-economisch terrein: altijd vechtlustig, het vingertje omhoog, vaak geëmotioneerd, met de stopwoorden: 'Ik wil maar zeggen dat'.

Als hij aan het einde van de week terugkwam uit Den Haag besprak hij in Winschoten bij Van der Paard thuis met het bestuur de Haagse besognes. Het Kamerlidmaatschap kostte hem wel zijn huwelijk. Hij scheidde uiteindelijk van de vrouw met wie hij drie kinderen had.

Binnen de fractie schoof hij steeds meer op naar de linkervleugel toen de partij zelf opschoof naar het midden. Hij keerde zich fel tegen de aantasting van de WAO onder het kabinet Lubbers-Kok. Met Frans Moor en Piet de Visser vormde hij is 1991 het driemanschap 'Kamerleden in verschillende staat van ontbinding'. Moor en De Visser stapten uit de partij. Bonno bleef, omdat hij liever de discussie binnen de partij voortzette.

In 1994 stopte Spieker als Kamerlid. Hij bleef nog wel een periode actief als gemeenteraadslid in Delfzijl, maar de lokale politiek had zijn interesse niet echt meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden