Spiekbriefjes als schermachtergrond: digitaal innovatief spieken

Olaf Tempelman schrijft deze weken dagelijks over de examens.

Beeld anp

Dat er een overeenkomst bestaat tussen de cliëntèle van Arie Boomsma, die een paar jaar terug veertig dagen probeerde door te komen zonder seks, en de ruim 200 duizend eindexamenkandidaten die ook vandaag weer twee of drie uur moeten zien door te komen zonder smartphone, hoef je niemand te vertellen. Een verschil is dat examinandi geen keus hebben en er voor hen geen Arie Boomsma klaarstaat met spirituele steun. Ouders kunnen hen meestal ook niet bijstaan. Die hoefden bij hun examens nog geen afstand te doen van een Belangrijk Object.

Telefoons waarin een groot deel van je sociale leven zich afspeelt, zijn iets van de laatste tien jaar. Een tijdje terug meldde een scholiere die 'om de minuut Instagram, Facebook en Whatsapp checkt' speciaal voor haar eindexamens tijdelijk over te gaan op 'een prehistorische Nokia'. Kijk op een schoolplein en je ziet dat dit voorbeeld geen massale navolging vindt. Scholieren van nu werpen vlak voor hun examen op precies dezelfde wijze een laatste blik op hun smartphone als scholieren uit nicotinetijden nog één keer diep inhaleerden.

Een categorie apart vormen de scholieren die met hun digitale metgezel plannen beramen. Spieken met hulp van digitale innovatie is ook iets van het laatste decennium. Een nonchalant weggelegde telefoon met een spiekbriefje als schermachtergrond kan van een vijf een zeven maken.

Beeld anp

Zolang scholen niet Schiphol-achtig gaan fouilleren, heeft het vooraf inleveren van telefoons maar een beperkt effect. De afgelopen jaren kwam het regelmatig voor dat leerlingen met goed verstopte twééde telefoons naar de wc moesten en daar online gingen. Leraren klassieke talen zagen meerdere matige leerlingen tot grote hoogten stijgen dankzij onlinevertalingen van Sophocles of Cicero.

Scholen die het probleem te lijf gingen met hulp van een jammer - een apparaatje dat alle mobiele signalen in de omgeving blokkeert - kregen in 2015 te maken met een verbod van het ministerie van Economische Zaken: dezelfde jammer die een 18-jarige op het toilet van de gymzaal belet Sophocles te googlen, belet een 78-jarige uit de nabijgelegen flat 112 bellen. En dan is het kwestie van leven en dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden