Spiegel

Minister Bot, u maakt me boos met uw simplistische opvattingen over Europa. Nederland is volgens mij helemaal zelf verantwoordelijk is voor onze zwakke positie in de EU door jarenlang een te grote broek aan te trekken en onze bondgenoten als Belgin Luxemburg van ons te vervreemden....

Er zit mij ding boven alles dwars, namelijk uw neerbuigende reactie op Ayaan Hirsi Ali's kritiek op het ontwikkelingsbeleid. Die kritiek was volkomen terecht. Het afgelopen jaar is veel geschreven over het mislukken van dat beleid en Ayaan staat beslist niet alleen in haar opvattingen. Uw dooddoener 'bedrijfsongeval' is een minister onwaardig en een belediging voor de velen die Ayaan's grote zorg delen.

Uit eigen jarenlange ervaring in onder andere Ethiopin Tanzania moet ik Ayaan Hirsi Ali helaas volkomen gelijk geven. Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid heeft taak averechts gewerkt en de situatie alleen maar erger gemaakt voor de bevolking van de ontvangende landen omdat er alleen op allerlei politieke stokpaardjes werd ingezet.

De recente onthullingen in het tv-programma Andere tijden (VPRO) over de dubieuze steun die Nederlandse ontwikkelingsambtenaren (met name Evelien Herfkens) lange tijd gaven aan het corrupte linkse regime op Jamaica, zijn nog maar het topje van een ijsberg. En wat u 'teleurstellende resultaten in Afrika' noemt is in veel landen niets minder dan een ramp die door Nederland actief is bevorderd.

Minister Bot, Ayaan Hirsi Ali houdt u een spiegel voor, maar u moet wdurven te kijken!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.