Spetterende overwinning op Italië

Na een formidabel toernooi wonnen Bas Drijver-Sjoert Brink, Simon de Wijs-Bauke Muller en Louk Verhees-Ricco van Prooijen , met Anton Maas als coach en Eric Laurant als captain, in Veldhoven de Bermuda Bowl, het WK voor landenteams.


Natuurlijk was de zege in de finale op het team van de VS grootmeesterlijk. Maar meer nog gaan de gedachten terug naar de spetterende overwinning in de halve eindstrijd op Italië. Een spervuur van doelgerichte acties drukte de Italianen (al 15 jaar ongenaakbaar) op de rand van de afgrond en veroorzaakte onkarakteristieke missers van deze ijzersterke professionals.


De drie Nederlandse topparen combineerden een geweldige technische vaardigheid aan creativiteit en een enorme vechtlust. Een mooie droom die werkelijkheid werd, zo gaat het WK-2011 voor Team Oranje de geschiedenisboeken in.


Veelbesproken was het 6¿-slem uit Nederland-Italië in diagram 1.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


--pas1¿


pas1¿pas1¿


pas2¿pas2¿


pas3¿pas3¿


pas4¿pas6¿


paspaspas-


Het Tarzan-systeem in actie: 1¿ sterk (16+punten). Zuid, Muller, gebruikte 1¿, 2¿ en 3¿ als vraagbiedingen waarop noord, de Wijs, haarzuiver verdeling en honneurs aangaf. 1¿: 4+¿ mancheforcing, 2¿: 4¿ en 5+¿, 3¿: precies 4¿-2¿-6¿-1¿, 4¿: vier controles (aas=2 en heer=1).


Zuid wist van ¿A, ¿H en ¿H dan wel ¿AH en ¿H of ¿A en ¿A in noord; voldoende informatie voor de uitstekende 6¿.


West kwam tegen 6¿ uit met harten voor ¿A in zuid. De leider deblokkeerde ¿A en trok twee keer troef met ¿AH; met de schoppen 2-2 verdeeld zijn twaalf slagen makkelijk. Op ¿H ging de kleine harten van noord weg. Dan ruiten, ¿5, ¿8 in de dummy (met ¿honneur95 in west is het slem ook gemaakt) maar helaas won oost de slag met ¿9.


Een kritiek moment. De Italiaanse oost speelde ¿B zodat de leider in de dummy moest troeven en de entree voor de vrij te troeven ruiten verdween. Er was een laatste redmiddel. De leider trok met ¿V de laatste troef en speelde daarna ook de twee andere schoppen. Op de laatste troef moest oost een kaart afgooien van ¿V6 en ¿B10. Een ¿+¿-dwang: ¿B weg en na ¿V is ¿3 in zuid hoog. Of ¿V sec, dan vallen ¿HV onder ¿A.


Toch liet Italië hier een grote kans glippen. Als oost, aan slag met ¿9, een kleine ruiten vervolgt heeft de leider geen verweer.


Drijver-Brink overtroffen de Italianen in diagram 2 en lieten het bieden van 6¿ op kinderspel lijken.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


paspaspas2SA


pas3¿pas4¿


pas4¿pas4SA


pas5¿pas5¿


pas6¿pas6¿


paspaspas-


Een krachtig en raak biedverloop. 2SA:21-22, 3¿: transfer naar ¿, 4¿: acceptatie ¿ met sleminteresse, 4¿: coöperatie aan slempoging (4¿ zou herhaalde transfer naar ¿ zijn), 4SA: Key Card Blackwood, 5¿: nul azen, 5¿: onderzoek naar ¿V, 6¿: ¿V plus ¿H. Na de uitkomst van ¿V voor ¿H speelde de leider schoppen voor ¿V en ¿A. Oost speelde ruiten voor ¿A.


De leider trok nog een keer troef. Een harten van noord verdween op ¿H in zuid en de laatste harten van noord in zuid getroefd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden