Spervuur van beelden

Het is precies 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy tijdens zijn rit door Dallas werd doodgeschoten, een uitgelezen moment om die iconische gebeurtenis op tv te memoreren. De VPRO doet dat op Nederland 2 eerst met de documentaire The Lost JFK Tapes, die 100 uur aan archiefmateriaal uit een stoffig museum in Dallas plukte om de wereld een frisse kijk op de beroemdste aanslag aller tijden te bieden.

Later op de avond is het bij de VPRO (en nog twee zenders) tijd voor misschien wel de beste film die tot dusver over de aanslag is gemaakt: Oliver Stones JFK. Als er één filmregisseur met Kennedy wordt geassocieerd, is het wel Stone, die zelfs in Comandante (2003), zijn interviewportret van Fidel Castro, zo gek was Castro naar zijn mening over de moord op Kennedy te vragen. De complottheorieën die Castro vervolgens ophoestte, waren natuurlijk koren op de molen van de regisseur. Stone betoogde al in JFK dat achter de moord op Kennedy een groot en duister complot schuil ging; een staatsgreep, dat was het in feite.

In zijn argumentatie volgt Stone het boek On the Trail of the Assassins (1988) dat Jim Garrison, voormalig officier van justitie in New Orleans, over de achtergrond van de aanslag schreef. Kevin Costner speelt Garrison in de film en dat doet hij erg goed: de meer dan duizend woorden tellende monoloog van Garrison, tijdens het proces tegen de volgens hem bij de aanslag betrokken zakenman Clay Shaw, is zeker Costners finest moment. Of je nu gelooft of niet wat er in JFK allemaal wordt beweerd, de visuele impact van de film is overdonderend. Een spervuur van beelden doet je al kijkend wegzinken in het moeras van waarheden en leugens dat de moord op Kennedy volgens Stone is. De film won twee Oscars, voor Beste camerawerk en Beste montage.

Canvas, 22.15-1.15 uur/Nederland 2, 23.00-1.56 uur/ARD 0.45-3.45 uur

Slumdog Millionaire

(Danny Boyle, 2008) Opwindend en vlot verteld drama over Jamal (Dev Patel), afkomstig uit de sloppenwijken van Bombay, die deelneemt aan de tv-quiz Who Wants to Be A Millionaire? en daar de ene vraag na de andere goed beantwoordt. De quizvragen in de tv-studio worden afgewisseld met bonte, ontroerende en grimmige scènes waarin te zien is hoe Jamal de antwoorden kon weten; een handige manier voor Boyle om zijn met Bollywoodingrediënten gekruide India-epos vol vaart uit de doeken te doen. Slumdog Millionaire werd in 2009 bekroond met acht Oscars, waaronder die voor Beste film, Beste regie en Beste script.

Één, 23.30-1.25 uur

The Brothers Grimm

(Terry Gilliam, 2005) De gebroeders Grimm zijn hier eerder een soort antieke ghostbusters dan de sprookjesverzamelaars die ze volgens de meeste geschiedenisboeken zijn. Zelf geloven ze helemaal niet in de heksen en geesten die ze bezweren, tot ze in een dorp terecht komen dat echt behekst is. Matt Damon en Heath Ledger zijn leuk samen en Gilliams visuele overdaad - best wel naar, dat uit een put kruipende moddermannetje - verdoezelt de onsamenhangendheid van het scenario. De film, die Gilliam veel geruzie opleverde met de producerende gebroeders Weinstein, werd in zijn geheel opgenomen in Tsjechië.

BBC1, 0.50-2.40 uur

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden