Spel

n de diepste krochten van de vakantieverveling ben ik geneigd om iets te doen waar ik normaal niet voor te porren ben: een spel. Het zal het gebrek aan tv zijn, of de wiebelige wifi, maar als iemand vraagt of ik in ben voor een potje Woordrups met Dieren zeg ik niet onmiddellijk 'Nee'. Zelfs als een medereiziger vanaf de achterbank oppert om een wedstijd te doen wie de eerste rode Seat ziet, stop ik nog een Vache qui rit in mijn mond en doe heldhaftig mee.


Maar Woordrups met Dieren eindigt altijd met 'Rog', dan 'Gierzwaluw' en dan: 'Jij hád al een keer gierzwaluw gezegd!' en een bloedig gevecht. En speuren naar een rode Seat eindigt in dezelfde stemming waarin het spel begonnen is: scheelogige verveling.


Daarom was ik zo blij dat we spontaan het spel 'Waar gaan de BN'ers op vakantie?' uitvonden. Het kwam door het nieuwtje, ondanks de wiebelige wifi doorgekomen uit Nederland, dat Halina Reijn en Edgar Davids tongend waren aangetroffen in Londen. Op dat nieuwtje kun je overigens een dag teren als je aan een Spaans strand ligt - 'Maar denk je niet dat hij veel kleiner is dan zij?' 'Ja, maar hij is wel een voetballer van 40 zonder kinderen en dat is wel bijzonder. En hij slist. Dat is charmant.' Toen we dat behandeld hadden, kwam de vraag op: als Halina Reijn en Edgar Davids, de nieuwe Wesley en Yolanthe, vakantie houden in Londen, waar zouden alle andere BN'ers dan uithangen?


Natuurlijk kun je een hele groep afschrijven met het antwoord 'Ibiza'. Sonja Bakker, Peter R. de Vries, Marco Borsato, bijna alle voetballers en hun vrouwen, Kluun, Kane, de hele mikmak. En groupe rennen ze over het eiland, een al even grote horde paparazzi ontvluchtend.


Maar over de vraag 'Wat zou Beau van Erven Dorens met zijn vrouw en vier zonen op vakantie doen?' kun je zo een kwartier debatteren. Wij kwamen er niet uit of hij in een Frans huis met in- en uitwaaiende familie, veel goede rode wijn en lange gesprekken zou zitten, of dat hij ergens bloedig een gigantische oude tent aan het opzetten was. Het kon allebei.


Quinty Trustfull, dachten wij, zat in een iets chiquere versie van Club Med, waarbij we veel betegelde muren voor ons zagen. Jack Spijkerman had lichtelijk opdringerig aangehaakt bij vrienden met een boot, óf ging elk jaar naar dezelfde Franse camping waar hij de clown uithing. Maik de Boer liep ergens in Azië naakt rond en deed een witte sarong van Egyptisch katoen om als hij Nederlandse toeristen zag naderen. Hans Teeuwen was in Amsterdam gebleven. Peter Buwalda had een verganegloriehotel gevonden op internet, maar dat bleek bij nader inzien toch te dicht bij het Comomeer te liggen.


En zo kwamen wij vele uren door en verzoenden wij ons met onze eigen bestemmingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden