Spelregels

DE NEDERLANDSE fiscus is de rotste niet. Wie ervaring heeft met belastingambtenaren in andere landen, zal dit al snel beamen....

Ewoud Lietaert Peerbolte

Toch zijn er fiscale spelregels die bij overtreding tot zware sancties leiden. Zo móeten vragen van belastingambtenaren in beginsel worden beantwoord. Wie weigert inlichtingen te verschaffen die van belang zijn voor zijn eigen belastingheffing, loopt kans dat de bewijslast wordt omgedraaid. Dan moet de belastingbetaler bewijzen dat een aanslag onjuist is, in plaats van de Belastingdienst.

Een andere spelregel is dat een bezwaarschrift moet worden gemotiveerd. Wie dat bij herhaling nalaat, wordt niet ontvankelijk verklaard. Dat is iets anders dan de afwijzing van een bezwaar. Een niet-ontvankelijk verklaring betekent dat het bezwaar niet inhoudelijk kon worden beoordeeld. Afwijzing of niet-ontvankelijk verklaring maakt een groot verschil als na het bezwaar beroep wordt aangetekend. Is het bezwaar afgewezen, dan gaat de rechter het geschil volledig onderzoeken. De aanslagregeling wordt als het ware opnieuw gedaan.

Maar als er van een niet-ontvankelijk verklaring sprake is, toetst de rechter alleen dat oordeel. Hij gaat na of het bezwaar inderdaad niet tijdig is gemotiveerd. Als dat het geval is, bevestigt de rechter de beslissing van de fiscus en wordt de zaak inhoudelijk in beroep niet meer beoordeeld.

In de praktijk betekent dit derhalve dat er van een inhoudelijke beroepsgang geen sprake meer is. Die uitkomst kan erg wrang zijn, zeker in gevallen waar het niet mogelijk is voor een tijdige motivering te zorgen. Dat is het geval als er informatie van derden moet worden verkregen, bijvoorbeeld betalingsgegevens uit het buitenland, en die gegevens niet worden aangeleverd. In dat soort gevallen is het beter toch maar een motivering te geven, ook al is die niet gefundeerd, want op die manier wordt in ieder geval het recht op een volledige behandeling voor de rechter behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden