'Spelletjes die ze ook met verkeersleiders doen'

Topsporters tellen af naar de Olympische Spelen van Londen. De Volkskrant volgt een jaar vier Nederlandse sporters met medailleaspiraties.

JOHN VOLKERS

Zeilster Lobke Berkhout moet het op het water in hoge mate hebben van haar ogen. Wie kan het best de bovenboei zien? Wie heeft het beste overzicht in de wedstrijd.

'Daarom doe ik Eyegym. Veertig minuten per dag. Het is van Zuid-Afrikaanse origine, een trainingsprogramma voor ogen. Het is door twee vrouwen ontwikkeld, oorspronkelijk voor rugby en cricket, balsporten. Het wordt wereldwijd gebruikt. Maar het kan voor meerdere sporten van nut zijn.

'NOC*NSF heeft een aantal sporten de mogelijkheid gegeven er gebruik van te maken. Het is namelijk een heel duur programma. Voor sommige sporten niet geschikt. Andere sporten hadden geen interesse of het werd onvoldoende benut. Maar wij hebben echt het idee dat we er baat bij hebben, gezien de scherpte die we erdoor hebben gekregen.

'We zijn met Eyegym een traject ingegaan tot aan de Spelen. We kunnen het on- en offline doen. Het zijn tien oefeningen, wisselend van eye recognition, nummers onthouden die je een fractie van een seconde in beeld krijgt, tot de psychologische spelletjes die ze ook met luchtverkeersleiders doen. Het gaat om diepte zien, in een vlak moet je een figuur herkennen. Als je er maar lang genoeg naar kijkt.

'Je pupil en je focus moeten op een bepaalde manier werken. Als je oog goed getraind is, dan schakelt ie om. Dan zie je ineens een vierkant of een cirkel. Ik heb vier weken lang zitten staren, ik zag niks. Opeens zag ik het wel. Ik heb achter elkaar de tien niveaus gezien. Daarvoor moet je wel geduld hebben. Als je zegt: laat maar, dan kom je er niet. Onze trainster bleef pushen.

'We trainen één keer per dag. Na 40 minuten mag je niet meer verder. Dat is het maximum voor het oog. We zijn overtuigd van het nut. Onze coach Jacco Koops zag ons in wedstrijden dingen doen we daarvoor niet deden. Hij vond ons scherper.

'Zeilen is kijken, voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd. Waar de winddraaiing plaats heeft, waar meer wind staat. Dat soort dingen. Alles kan snel veranderen. Het is beslissen in een fractie van een seconde. Daar is Eyegym goed voor. Dat je het goed ziet, wanneer je de beslissing neemt.

'We trainen door een spel waarbij je een bal met een muis bestuurt en de rode ballen niet mag aanraken. Twintig niveaus dan ben je klaar met één level. We zitten op niveau 5 en komen niet snel verder. Ben je er bijna, raak je de rode bal aan.

'Het is karakterkwekend. De mannenteams bij ons waren er gauw klaar mee. In de onderlinge competitie stonden de vrouwen voor. De mannen wilden ons inhalen, dat lukte ze niet.

'Of wij de beste ogen hebben? Mwah. We zijn in elk geval het fanatiekste. Lisa Westerhof is moeilijk in te halen. Die is piloot. Is door al die testen heen gekomen. Zij heeft de betere ogen.

'We hebben een hoofdsponsor, Lens Express, die doet in contactlenzen. Ik draag lenzen. Min 2 en min 2,5. Als ik ze niet in heb, zie ik niet veel. Dan kan ik de bovenboei niet vinden. Het is soms lastig dragen. In zoetwater gaan ze zwemmen. Het is daarom goed dat we vaak op zoutwater gaan. Door osmose zitten ze dan beter vast op de pupillen.

'Deze zomer kreeg in een mailtje van NOC*NSF of ik voor de halve prijs mijn ogen wilde laten laseren. Het is verleidelijk. Ik zit te twijfelen, of ik dat nog voor de Spelen ga doen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden