Spelersvakbond VVCS meesterlijk in het tijdrekken

Tijdrekken is een der best beheerste kunstjes uit het profvoetbal. Balletje in de tribune, vrij-trapje opnieuw neerleggen, wisseltje in de slotfase....

Vorig jaar april smoorde de spelersvakbond alle commotie omtrent de Antilliaanse route en de mores van een FNV-dochter in de kiem door een onafhankelijke commissie van rechtsgeleerden aan te stellen. Professoren Meijers en Van Kollenburg plus fiscalist Foortse gingen een intern onderzoek doen naar 'de juistheid van de door Nr 10 BV aan het adres van VVCS, CFK en Sport Promotion BV geuite beschuldigingen en naar de oirbaarheid van de door cliënten ten behoeve van topvoetballers gehanteerde wijze van verzilvering van hun populariteit'.

Met die mond vol verstomde het door Maarten de Vos opgestookte rumoer en werd het vervolgens stil rond de onder vuur liggende organisaties: de vakbond, het spelersfonds en de commerciële dochter. Alleen de KNVB liet zich nog horen toen sectievoorzitter Staatsen zich afvroeg of de 'K' in CFK (Contractspelers Fonds der KNVB), als gezaghebbend aanhangsel wel in de naam kon blijven. Dat kostte hem een reprimande van CFK-directeur De Vlaming.

De radiostilte was voor het Goudse kantoor weldadig. Daar kwam bij dat spreekbuis Van Seggelen, de bezoldigde voorzitter van de VVCS, door een ernstige ziekte uit de roulatie raakte. En de dekking van moederbond FNV was voorbeeldig. Voorzitter Stekelenburg, veertien maanden geleden: 'Alle boeken mogen worden ingezien. Ik heb er alle vertrouwen in. We houden de VVCS graag bij onze federatie.'

In november liet VVCS-bestuurslid en Sport Promotion-directeur Rob Jansen uitlekken dat het onderzoek bijna klaar was en opvallende resultaten te zien zou geven. Onderhand onderschrijven we het hier en daar geuite vermoeden dat het om een doofpot-operatie gaat.

We hebben het mis, zo meldt ons de secretaris van de onderzoekscommissie, mr Dil. Het concept-rapport van het 'eigen winkel' onderzoek is klaar. 'Tussen nu en vier weken wordt het gepresenteerd.' Die tijdsplanning is ideaal. De hele vaderlandse voetbaljournalistiek ligt dan op een zonnig strand bij te komen van een wild seizoen, zonder enig nieuws van de VVCS.

J.V.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.