Spelers Manchester City best betaald

De statistici van Sporting Intelligence hebben een ranglijst gemaakt van salarissen in de sportwereld. Naast voetballers spelen honk- en basketballers mee in de top.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Aan kop van de Premier League staat de club niet meer, maar Manchester City voert nu wel de wereldranglijst aan waar het gaat om best betaalde ploegen. Een gemiddeld weeksalaris bij het vreemdelingenlegioen van sjeik Mansour bedraagt omgerekend 125 duizend euro. Dat blijkt uit de Global Sports Salaries Survey. De rijkdom is niet zonder risico's, want de UEFA kijkt nu of City wel voldoet aan de nieuw ingestelde Financial Fair Play-regels.

De statistici van Sporting Intelligence hebben in twaalf verschillende landen de salarissen bestudeerd van 294 ploegen. Daarbij hebben ze zich gericht op zeven sporten waar het meeste geld in omgaat, waaronder voetbal, honkbal en basketbal. De totale salarispot bedraagt 11,7 miljard euro. Het is de vijfde keer dat deze rijkenlijst voor de sportwereld is opgesteld. Wanneer wordt gekeken naar de hoogste salarissen over de afgelopen vijf jaar staat Barcelona bovenaan.

Trotse koploper over 2014 is echter Manchester City, dat in middenvelder Yaya Touré (292 duizend euro per week) zijn best betaalde speler heeft. De Citizens hebben de honkballers van de New York Yankees van de troon gestoten. In vijf jaar tijd zijn de salarissen bij City met liefst 265 procent gestegen. Op de derde plaats staan de Los Angeles Dodgers (honkbal), gevolgd door Real Madrid, Barcelona, Brooklyn Nets (basketbal), Bayern München en Manchester United.

De topvijftig wordt gedomineerd door Amerikaanse honk- en basketballers. Door een vergelijking met andere jaren te trekken worden trends zichtbaar. Het opmerkelijkst daarbij is de teloorgang van Milaan. AC Milan is van de 6de naar de 27ste plek gedaald en Inter van de 10de naar de 31ste. Het eerste American footballteam komt pas op de 115de plaats, de Minnesota Vikings. Van de onderzochte competities heerst bij het Chinese voetbal de grootste inkomensongelijkheid.

Tevens is er gekeken naar de toeschouwersaantallen. De meest bezochte competitie is American football, gevolgd door de Bundesliga en de Premier League. Mogelijk trekt het Indiase cricket meer belangstellenden, maar de metingen daar zijn te onbetrouwbaar.

Sporting Intelligence heeft de Eredivisie niet meegenomen in zijn berekeningen. Bekend is evenwel dat het gemiddelde weeksalaris er, in 2012, 5.442 euro bedroeg. Bij Ajax lag dat gemiddelde vorig seizoen op 9.615 euro. Daarmee zouden de Amsterdammers in de genoemde lijst op de 212de plek staan, tussen Celta de Vigo en de Japanse honkballers bij de Hokkaido Nippon Ham Fighters.

Nerveus volgt Manchester City de beraadslagingen van de financiële controlecommissie van de Europese voetbalbond. Tussen 2011 en 2013 heeft de club 181 miljoen euro verlies gemaakt. Het lijkt erop dat City niet streeft naar een sluitende begroting, zoals de UEFA wil. Tevens zal worden gekeken of sponsor Etihad de inkomsten van de club kunstmatig hoog houdt. Het samenwerkingsverband tussen City en de New York Yankees is eveneens reden tot zorg.

In theorie kan UEFA-baas Michel Platini de club uit de Europese competities verbannen. Om aan de Europese eisen te voldoen heeft het Chelsea van Roman Abramowicz het afgelopen jaar een zekere vorm van loonmatiging doorgevoerd, waardoor het van de 8ste naar de 10de plek daalde op de rijkenlijst.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden