Spelers blunderen in simpele situaties

Het leek er tijdens de zevende Modalfa Toptwaalf verdacht veel op dat de deelnemers de loomheid van de zomer nog niet van zich hadden afgeschud....

Gezellig was het wel in het kantoor van de Amsterdamse zakenman Max Abram. Maar de altijd zo aangename wedstrijdspanning was ver te zoeken. Zelfs de goedgevulde prijzenpot wakkerde de strijdlust nauwelijks aan.

Geregeld blunderden de spelers in eenvoudige situaties. Bewonderenswaardige hoogstandjes bleven uitzondering. Niemand tilde er zwaar aan. De nationale competitie begint pas over zeven weken en er resteert voldoende tijd om aan de vorm te schaven.

Wel bood deze Toptwaalf een geschikte gelegenheid de olympiade-paren (eind oktober in Istanbul) onder de loep te nemen. Je werd er niet veel wijzer van. Bas Drijver-Maarten Schollaardt deden het redelijk met de vierde plaats. Jan Jansma-Louk Verhees schommelden om het nulpunt en eindigden als zevende. Het derde paar, Ricco van Prooijen-Sjoert Brink, ontbrak omdat laatstgenoemde afgelopen weekeinde vader werd.

Ondanks het matige spel waren er uitblinkers. Simon de Wijs en Bauke Muller torenden boven de rest uit. Dit ijzersterke paar uit Team Oranje speelde deze zomer een voortreffelijk EK. Naar voor de olympiade werden zij niet geselecteerd.

In diagram 1 combineerde Simon de Wijs moed en vakmanschap. west -Zie diagram 1 noord -oost pas zuid dbl pas pas pas De rechtstreekse verhoging naar was op zijn zachtst gezegd ruw. Noord, Muller, probeerde met deze bluf het bieden van oost-west te ontregelen. Het was echter zuid, De Wijs, die het meest onder druk kwam in dit biedgeweld. Zuid had een enorme hand maar ook veel verliezers. Na het redbod van nam zuid met een (over)moedige beslissing waarbij hij hoopte op een nog wildere verdeling van de noordhand.

West kwam tegen uit met JB, klaveren weg uit de dummy, voor JA van zuid. Met IA en IH de troeven getrokken. Er bleef nog een verliezer in klaveren over. Om die weg te werken moest de leider in zuid vier schoppenslagen maken. Nu kwam de informatie die west met (tweekleurenspel in plus K) had verstrekt uitstekend van pas. De leider wist daardoor van een vijfkaart in schoppen bij west. Hij speelde K2 uit zuid, K3 in west en sneed met K8 in noord, de dubbele snit op KB10. KA en KV gevolgd door klaveren naar HA waarna op KH de laatste klaverenverliezer uit de dummy verdween. Een zeldzame score van +1640 op een spel met paar in 6I, terwijl twee noord-zuid paren niet verder kwamen dan de manche en de twee overige paren doubleerden voor twee down.

Een nalatigheid in het tegenspel kostte in diagram 2 een kwetsbare manche.

Zie diagram 2 west noord oost zuid --pas dbl 2SA pas pas pas pas --De verhoging naar 2SA toonde ruitensteun met een zwakke hand. Noord, de Wijs, had een aardige verdeling maar slechts drie punten. Toch greep hij de kans met beide hoge kleuren aan te bieden; waarschijnlijk een vijf-vijf verdeling. Voor zuid, Muller, en een krachtige hand met negentien punten, reden om de manche te bieden. Zonder introevers is potdicht.

West kwam tegen uit met de singleton harten. Het contract leek met JA, twee klaverenslagen en twee introevers gedoemd tot twee down. Oost vervolgde na JA met J9 getroefd door west. Na deze Lavinthal terugkomst, een hoge kaart als voorkeur voor de hoogst overgebleven kleur, speelde west een kleine ruiten, in de zekerheid dat oost IA had. Het spel was voorbij. De leider nam IH met het aas, trok twee keer troef en gooide een klaverenverliezer uit noord weg op IV in zuid.

Waar ging wat fout? West, aan slag met de eerste hartenintroever, weet dat down is met IA in oost. Hij kan echter gratis eerst HA op tafel leggen. Gooit oost daarop een ontmoedigend signaal dan speelt west ruiten na. In dit geval speelt oost HH op HA. Dan is HV in oost bekend en speelt west klaveren voor HV en volgt de tweede hartenintroever voor twee down. Door het zorgeloze ruiten naspel gingen zowel een klaverenslag als de tweede introever verloren.

West kon zijn ogen in diagram 3 niet geloven maar legde vervolgens een valstrik waar hij zelf instapte. Zie diagram 3 west noord oost zuid ----dbl pas pas pas West kwam tegen uit met IH en nam ook IA mee. Misschien dacht west dat onmogelijk gemaakt kon worden en hij legde ook HA op tafel. Daarna J10, JV, JH en een troef in zuid. De leider, Bauke Muller, speelde hierna zes keer troef waarna de drie kaarten over bleven die in diagram 4 opgetekend staan. Zie diagram 4 De laatste troef uit zuid, west gooide J9 weg en uit de dummy verdween h*B. Oost moest IV bewaren omdat zuid nog IB heeft. Zo was oost gedwongen H8 af te gooiden. Uit zuid H6, west H5. De snit met HB of HH? Oost opende met en bleek naast IV over JH en JA te beschikken. De leider telde uit dat oost voor de opening in het bezit was van HV. En zuid annonceerde daarom HH in de dummy in de zekerheid, oost had nog IV over, dat daar HV onder ging vallen. Zo geschiedde voor een fraaie +590.

West speelde, misschien misleid door het idee dat onmogelijk gemaakt kon worden, achteloos tegen. Hij kon er van uitgaan dat zuid KA en KH bezat (met KA of KH in oost hebben oost-west toch een of twee troefslagen). Dat plaatste oost met JA en JH. Na de eerste twee ruitenslagen deed west er goed aan direct harten na te spelen. De leider troeft en trekt de troeven. De hand van de leider is dan volledig bekend (8K-0J-3I-2H). Als er dan klaveren uit zuid komt, duikt west. De 'count' voor de dwang ontstaat nooit meer. Ook kon down als west na HA klaveren had nagespeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden