Spelen voor alle leeftijden
Kindvriendelijk én (groot)oudervriendelijk tegelijk, waar vind je zo'n vrijetijdspark? In het zuiden van Duitsland, tussen Ravensburg, stad van spellen en puzzels, en de Bodensee staat er zo eentje....
Er is geen kleinkind bij de hand om als alibi te dienen. Dus stap je als 58-jarige alleen in het bootje, vaart het land van Kapitein Blauwbeer binnen en geniet alsof je je eigen kleinkind bent.
Oók heel aangenaam: dat je je als ouder niet continu aan halsbrekende toeren hoeft bloot te stellen om je kleinkind te plezieren. Geen achtbaan die de adrenaline opjaagt, geen raket die een enkele reis maan suggereert, geen stormbaan om de ribben te kneuzen.
Spieleland, een handjevol kilometers buiten Ravensburg, is kindvriendelijk, maar zeker ook (groot)oudervriendelijk.
Zelfs de rodelbaan, waarop een opblaasbare boot over een laagje water naar beneden roetsjt, heeft niets afschrikwekkends.
Ravensburg, dat is die prachtige, oude stad in zuid-Duitsland met tal van torens en poorten. Maar Ravensburg is voor alles natuurlijk de stad van de spellen en puzzels, Ravensburger, met als kenmerk het blauwe driehoekje rechtsonder op de dozen.
Sinds 4 april 1998 is Ravensburger ook synoniem voor een vrijetijdspark dat - hoewel het op de Duitse markt een gedrang van jewelste is (meer dan vijftig stuks) - een eigen gezicht heeft. Kinderen en volwassenen tot activiteit en creativiteit verleiden was het motto van Ravensburger AG en dochtermaatschappij Freizeit- und Promotion-Service toen ze in maart 1997 in Meckenbeuren-Liebenau de eerste spade in de grond staken. 'Hier spielen alle mit zwischen 2 und 99!'
Aan die oproep blijkt op deze willekeurige doordeweekse dag vrijwel niemand te kunnen weerstaan. Wat onvermijdelijk tot gevolg heeft dat de gezinnen - aangevuld met grootouders, ooms en tantes - die 's ochtends om tien uur fris en monter de toegangspoort passeren, vele uren later doodmoe en verlept de poort weer uitsloffen. Vrijetijds parken - al of niet met een eigen gezicht - zijn nu eenmaal geen rustoorden.
Vijftig voetbalvelden groot is het geaccidenteerde park dat halverwege Ravensburg en de Bodensee ligt. Het bestaat uit zeven thematische onderdelen met een totaal van 48 attracties. Spel en puzzel staan voorop. Waar de competitie met de eigen ik of met anderen ontbreekt, speelt educatie de boventoon.
Hoe voelt het om een (namaak-)koe te melken? Wat eten volkeren op andere continenten in het algemeen? Van welke vrucht is deze geur?
Op het verkeersplein krijgen aspirant-chauffeurs zelfs eerst theorieles alvorens ze in mini-Mercedessen worden losgelaten op een stratenparkoers, bezaaid met verkeersborden en stoplichten. Niet aan iedereen is trouwens die les besteed; de praktijk blijkt voor menigeen tamelijk weerbarstig.
Het idee voor 'de grootste speelkamer ter wereld' ontstond halverwege de jaren negentig. Ravensburger had al vaak zijn kennis en ervaring ter beschikking gesteld van vrijetijdsparken elders en vond de tijd rijp voor een eigen Spieleland. De keuze viel op een uitgestrekt maïsveld in Meckenbeuren, dat nu niet alleen een ontspanningsoord is geworden, maar ook een ecologisch interessant gebied. Tot hun verrassing troffen leden van de Naturschutzbund halverwege vorig jaar in Spieleland een afwisselende vegetatie aan, alsmede 32 verschillende vogelsoorten. Die vogels komen af op de elfhonderd bomen en ruim achttienduizend struiken die in 1998 werden geplant. Daaronder ook twintig jaar oude eiken, beuken en linden. Bewust is gekozen voor veel groen en ruimte tussen de attracties.
Ongeveer 20,5 miljoen euro kostte het project, dat iets meer dan een jaar na de eerste bouwsteen de poorten opende. De bezoekers lieten niet lang op zich wachten; in mei 2001 meldde zich al de miljoenste. In augustus van het voorbije jaar werden vrijwel dagelijks zesduizend toegangskaarten verkocht. En toch ligt zelfs in die vakantiemaand de wachttijd gemiddeld per attractie onder het half uur.
Een hal vol Gameboy, Nintendo en internet is onvermijdelijk in deze digitale tijd. Maar toch is het veel drukker bij Lupo's goudmijn waar jong en oud met een simpele zeef water en zand spoelen in de hoop op een flintertje goud. Of bij de graafmachines waar alleen jong kan ervaren hoe moeilijk het is een hoop kiezelstenen met een grijper te verplaatsen.
Onder tot parasols gevormde reuzenbladeren kan men op kunststoffen panelen Memory spelen. Wie een echte wedstrijd ambieert, kan voor hetzelfde spel terecht in 'helikopters'. De winnaar is de bemanning van de heli die het eerst boven is.
Puzzels zijn er in alle maten en soorten en wie daaraan nog niet genoeg heeft, kan er zelf eentje 'stansen'. Het ene thema heet Doemee-land, een ander heet Groene Oase, Future-World, Avonturenland of Speelwereld. Er zijn afgesloten speelveldjes voor voetbal- en basketbalenthousiastelingen, een rollerskatebaan, een mini-golf, een labyrint, een kinderboerderij, een bioscoop, er zijn muziekshows en een goochelschool en er zijn spellen, spellen en nog eens spellen.
Plus een boottocht naar het land van Kapitein Blauwbeer om even op adem te komen. Al of niet met kleinkind.