Spelen, spelen

Badr Hari-achtige dreunen in Londen, roken met Hans Spekman, de rekbaarheid van Mark Rutte en het amateurtoneel van Maartje van Weegen.

Verhalen over de verschillen tussen mannen en vrouwen, megasteden en de dood en Henk Krol die zegt dat hij veel meer is dan alleen homo. Wat iedereen natuurlijk allang vermoedde: het is nu echt hoogzomer in de weekbladen.


Desondanks ontbreekt het zomerevenement, de Olympische Spelen, bijna volledig. Alleen Elsevier heeft een verslaggever naar Londen gestuurd, Gerry van der List, die vaststelt dat in het openbaar vervoer 'opgefokte reizigers soms de onbeschaafde neiging moeten voelen om een paar Badr Hari-achtige dreunen uit te delen.' Een paar Badr Hari-achtige dreunen, je moet er maar op komen.


Van der List snuift de sfeer, gooit wat zaken op een hoop en eindigt zijn stuk met een van de grote plagen van het moderne sportleven, hoempapaband Kleintje Pils. Bandleider Ruud Bakker: 'We staan laag op de artistieke ladder. Maar bij de herenhockeyfinale in Sydney in 2000 moedigde Willem-Alexander ons aan: spelen, spelen, spelen!' Wat dat precies bewijst, wordt niet helemaal duidelijk.


De Haagse politiek is goed vertegenwoordigd in Vrij Nederland, bijvoorbeeld in het tweede deel van de reportage Op campagne met de PvdA. Marcel van Roosmalen keek rond bij de afdeling Rotterdam en noteerde een uitspraak van de secretaris: 'Weet je met wie je goed kunt roken? Hans Spekman!'


Minder gezellig verloopt het gesprek met Henk Krol, lijsttrekker van ouderenpartij 50Plus. Zeven pagina's Henk Krol, met vier foto's, het is wat veel. De vraag 'bent u mediageil' van interviewer Tom Kellerhuis is daarom nogal merkwaardig. Het antwoord van Krol: 'Dat is onzin.' Een leernicht is hij trouwens evenmin.


Het is, kortom, een nogal vreemd interview. Uw moeder was gereformeerd, uw vader katholiek, zegt Kellerhuis. Krol: 'En Joods. Moet ik mijn broek soms laten zakken als u me niet gelooft.' Kellerhuis doet maar net alsof hij het niet heeft gehoord.


Elsevier zoomt in op de verschillende gezichten van Mark Rutte. Hij is zowel 'mensenmens', politicus met soepele standpunten als machtspoliticus. Met 'de rekbare Rutte' kun je alle kanten op, is de conclusie. Elsevier vindt het best: 'Zolang hij dat allemaal opgewekt van zich af kan laten glijden en (...) iedereen van zich af kan schudden, kan hij zo weer de volgende premier zijn.'


Nee, dan Marlies Veldhuijzen van Zanten. Zonder enige vreugde blikt ze terug op haar periode als staatssecretaris van Volksgezondheid. 'Je wordt elke dag bekeken. Je moet elke dag op je hoede zijn. Alles wordt tegen het licht gehouden. Zo vijandig, zo weinig goodwill.' Niet rekbaar genoeg, waarschijnlijk.


In De Groene Amsterdammer schrijft emeritus hoogleraar Egbert Dommering over ons 'foute' koloniale verleden, mede naar aanleiding van de foto's van de executies in Nederlands-Indië en de oproep van historici om de politionele acties te onderzoeken. Hij kraakt het NTR-programma Nederland valt aan af: 'Nog afgezien van het feit dat het optreden van Maartje van Weegen als anchorvrouw anno 1947 en Joop Daalmeijer als verslaggever anno 1947 een hoog tussen-de-schuifdeuren-amateurtoneel-gehalte had, moet je je afvragen welke geschiedkundige les hier werd verteld.'


Snel terug naar de Olympische Spelen. De Groene plaatst een graphic van de grootte van de medailles. In 1908 was de diameter 33 millimeter, in 1956 51 en in Londen zijn medailles van 85 millimeter te winnen. Sneller, hoger, sterker - en groter, dus.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden