Spelen naast studeren Do 20.11.08

Het is bijzonder dat cabaretier Pieter Derks op zijn 24ste al met een programma in de Kleine Komedie in Amsterdam staat....

Marlies Dinjens

Eigenlijk vindt cabaretier Pieter Derks (24) zichzelf een ‘deadlinejunk’. Vechtend tegen de laatste wegtikkende uren ontstaat altijd een vulkaanexplosieve van creativiteit. Dat merkte hij ook in de afgelopen drie dagen, toen hij zich opsloot op een woonboot om de complete tekst van het nieuwe programma Waan te herschrijven. Als alles goed gaat, komt ook het decor net op tijd af voor de première in de Kleine Komedie – tempel van de Nederlandse kleinkunst – waar Derks vanaf 18 november speelt. ‘Ik vind het heel speciaal om daar een week lang te mogen staan. Ik houd van het rode pluche en de kristallen lampen en de intieme sfeer die er hangt’, zegt Derks nippend aan een zwarte koffie in een Amsterdams café.

De actualiteit dwong hem om het programma aan te passen, want de verkiezing van Barack Obama paste naadloos in zijn show, die gaat over het koesteren van illusies, dromen en massagedrag. ‘Waan gaat over het creëren van je eigen paradijs. En het geloven in ideeën’.

Het is bijzonder dat Derks nu op 24-jarige leeftijd in De Kleine Komedie staat, maar geheel onverwacht is het niet. Recensies over zijn vorige en eerste show Dat zal je nog verbazen waren lovend en hij won op het Amsterdams Kleinkunst Festival al de publieksprijs. ‘Solodebuut als maatpak’, schreef de Volkskrant over Dat zal je nog verbazen. Een programmatitel, die getuigt van lefgozerigheid en ook iets van zijn drang tot behagen, waar de jury van het Kleinkunstfestival hem van betichtte. Die zaken heeft hij nu meer onder controle zegt Derks. ‘Deze show staat dichter bij mezelf. Natuurlijk wil ik nog steeds het publiek een mooie avond bezorgen, maar ik maak me minder druk om de reacties van de mensen in de zaal’.

Waan is een traditionele show geworden met liedjes, afgewisseld met overpeinzingen en teksten en ‘niet te veel fratsen’. Geen zap-cabaret, geen theater waar vorm de boventoon voert boven de inhoud – maar een klassieke conference. Op de Koningstheaterakademie zag hij tientallen shows. Hij bewondert theatermakers als Herman Finkers, Brigitte Kaandorp en Youp van ’t Hek. ‘Maar ik wil vooral Pieter Derks worden’.

Inspiratie doet hij op straat op, bij de supermarkt, de coffeecorner of tijdens zijn studie geschiedenis. ‘Ik wilde na de theateracademie graag nog een studie doen. Geschiedenis leek me goed om mijn algemene ontwikkeling te verbreden.’ Pittig is het wel om het spelen te combineren met het studentenleven. Maar Derks vindt het fijn om ook ‘iets anders te doen’ en rond te hangen met leeftijdsgenoten. Dit semester schiet een aantal vakken erbij in, net als sommige feestjes. ‘Dan sta ik net weer te spelen in een zaaltje, ergens in Waddinxveen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden