Spelen met je bloedsuikerspiegel

Hoe bereik je kinderen met diabetes tussen de 7 en 11 jaar? Met een computerspel natuurlijk. Een nieuw systeem leert kinderen spelenderwijs om te gaan met hun bloedsuikerspiegel....

Het gaat niet om het spelletje, zegt Paul Trienekens met nadruk. ‘Waar het om gaat is: hoe breng je kennis over naar een zieke, zodanig dat die zelf keuzes kan maken?’

Goede informatieoverdracht naar patiënten toe is volgens de directeur van de Rotterdamse uitgeverij The Health Agency de enige manier om de kosten van de zorg betaalbaar te houden. Maar kinderen bereik je niet met een foldertje in een ziekenhuis. Vandaar het idee voor GRIP, een webbased ‘zelfmanagementsysteem’ voor kinderen van 7 tot 11 jaar én hun ouders. De zogeheten serious health game in dit systeem moet kinderen spelenderwijs leren omgaan met diabetes.

Inspanning, stress, voeding en insuline zijn belangrijke elementen die in het spel zijn opgenomen. Zo leert het kind bijvoorbeeld wanneer hij insuline moet spuiten of wanneer hij koolhydraten nodig heeft.

Als het kind te laat ingrijpt met het bijsturen van de bloedglucose, wordt het beeldscherm wazig, een symptoom van een te lage of juist te hoge bloedglucose. Zo wordt kinderen duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om op tijd te handelen.

Het systeem bevat ook twee bibliotheken, één met informatie voor het kind, één voor de ouder. Er wordt rekening gehouden met geslacht, leeftijd, insulineschema en hoe lang het kind al diabetes heeft. Informatie hierover wordt automatisch uit het elektronisch patiëntendossier gehaald.

Ouders en kinderen loggen apart in. Zo krijgen ouders meer informatie over zorgen voor een ziek kind. Kinderen krijgen informatie die aansluit bij hun niveau en belevingswereld. ‘De patiënt kan alleen de regie nemen als hij voldoende kennis en informatie heeft’, aldus Trienekens. ‘En als je zo jong mogelijk begint die kennis te verzamelen, zal het ook in de toekomst het meeste effect hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden