Spelen bedreigen historisch slagveld

Het Grieks Olympisch Comité wordt beschuldigd van milieuvernietiging. De steen des aanstoots is de aanleg van de Olympische roeifaciliteiten bij het historische slagveld van Marathon, dat ook nog in een zeldzaam natuurgebied ligt....

Ze moet er horendol van worden, Gianna Angelopoulos-Daskalaki. Het Grieks-Olympisch Comité is niet onder een gelukkig gesternte geboren en zij, de voorzitster, plukt daar vrijwel dagelijks de wrange vruchten van. Is er geen interne ruzie, dan wordt haar club wel van buiten aangevallen.

Maandag stapte haar rechterhand Petros Synadinos op. Hij is sinds mei dit jaar de zesde functionaris die het al of niet gedwongen voor gezien houdt. De slechte relatie met Angelopoulos is volgens velen de reden, evenals het feit dat Synadinos veel bevoegdheden aan haar was kwijtgeraakt.

Maar de rust is hierna niet weergekeerd. Nu wordt het comité ervan beschuldigd met de aanleg van de Olympische roeifaciliteiten niet alleen het zeldzame natuurgebied van Schinias aan te tasten, maar ook de historische Griekse plaats Marathon onherstelbaar te beschadigen.

Lydia Carras is lid van de raad van bestuur van Elleniki Etairia, de Griekse organisatie ter bescherming van de natuur en het cultureel erfgoed. De organisatie voert met drie andere natuurbeschermingsorganisaties een harde strijd met het ministerie van Publieke Werken en Milieu over het roeiproject.

'Wij noemen het altijd het ministerie van Publieke Werken tegen Milieu', zo zet ze de toon van het gesprek. Volgens haar is de aanleg van twee roeibassins de genadeklap voor het gebied. Het water kan worden opgepompt vanuit de diepere grondlagen, maar dan zal de ondergrondse aquifer zich langzaam vullen met zilt water. 'Dat betekent de dood voor de speciale soort dennenbomen die in het gebied groeit', zegt Carras.

Gebruikmaken van het water uit de stuwdam van Marathon is volgens haar ook geen optie: 'Die voorraad is net genoeg om de waterbehoefte van de stad Athene twee dagen te dekken.' Carras heeft nog meer bezwaren tegen een roeicentrum in Schinia: 'Nu al doe je er anderhalf uur over om vanuit Athene naar Marathon te rijden. Nu is het nog rustig, maar de weg is slechts tweebaans en heel bochtig.'

Behalve de twee bassins moet er een starttoren van vier verdiepingen verrijzen, een restaurant, overnachtingsfaciliteiten en een benzinestation. En dat zijn volgens Carras onomkeerbare maatregelen. 'De bouw zal permanente schade toebrengen aan het historische slagveld van Marathon. Denkt u zich eens in: het Marathon van Herodotus ligt er nog precies zo bij als hij het beschreef!'

In de Slag bij Marathon die zich in 490 voor Christus afspeelde tussen Grieken en Perzen, verdronken veel van de laatsten in de moerassen van Marathon/Schinias, waarna de Grieken de zege voor zich konden opeisen.

Elliniki Etairia krijgt volgens Carras veel internationale steun. Zo schreef Europa Nostra, de pan-Europese federatie van particuliere organisaties die zich met het historisch erfgoed bezig houden, onlangs nog een protestbrief aan de Griekse premier Simitis waarin werd aangedrongen op alternatieve locaties voor het Olympische Roei Centrum.

En die zijn er, zegt Lydia Carras. 'Ten noordwesten van Athene ligt ook het Ylykimeer en er loopt notabene een autoweg naar toe. Bovendien hebben twee naburige stadjes uitgebreide accomodatie voor sporters en toeschouwers. Door de goede verbinding is het eigenlijk veel dichterbij Athene.'

Carras kan zich ook voorstellen dat het Meer van Ioannina in Noord-Griekenland zou kunnen worden gebruikt. Immers, bij vorige Olympische Spelen waren de afstanden tussen de sportaccomodaties ook betrekkelijk groot.

Alexandra Chaini van het Wereld Natuur Fonds in Athene onderstreept het belang van Schinias, dat niet alleen een van de laatste voorbeelden van een typisch Attische landschap is, maar ook bijzondere vogel- en boomsoorten herbergt. Daarom heeft het WNF een klacht neergelegd bij de EU over de dreigende teloorgang van het gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden