Spel in de knel
Conker heet het pluizige militairtje op het plaatje. De eekhoorn is de held in Conker: Live & Reloaded, dat volgend jaar maart (voor de Xbox-spelcomputer) op de markt komt....
Daarover verschillen de meningen in de games-industrie, bleek onlangs op een conferentie in CaliforniDaarop werden harde noten gekraakt over de toekomst van het computerspel. De bijeenkomst was dan ook belegd door de Stanford University School of Business, waar ze de managers van morgen klaarstomen. Die bekommeren zich niet om de pixels, maar om de pegels.
Geld verdienen aan games wordt de komende jaren moeilijker, was de algemene klacht. De ontwikkelingskosten rijzen de pan uit. Vijf tot tien miljoen dollar voor een spel is al amper uitzonderlijk meer.
Anders dan films, die altijd nog naar de videotheekkunnen of naar het vuilnisvat dat televisie heet, krijgt een spel maar kans.
De levenscyclus van de gemiddelde game duurt niet langer dan zes weken, zegt Doug Lowenstein, directeur van de brancheclub Entertainment Software Association. 'Dat is een dure kogel voor een enkel schot.'
Games bereiken ook nog eens 90 procent van de wereldmarkt niet. Piraterij doet producenten aarzelen games te maken voor landen als China en Rusland.
Maar het grootste probleem hier en nu is de schaarste aan knappe koppen die nieuwe, verrassende spellen bedenken. De mensen die nu games maken, doen dat al tien jaar, stelt Lowenstein. Conkers opvolgers krijgen het nog zwaar.