Spekkoper

Met ergernis lees ik de vele verhalen over de babyboomers en de kosten die deze 'grijze golf' de werkenden van nu gaat kosten....

Yde Jurjen Arkema

Het gros van de babyboomers is al op jonge leeftijd gaan werken, vaak al vanaf 14, 15 jaar. Met gemak maken ze dus veertig arbeidsjaren vol. Toen ze een baan kregen waren de werktijden vaak meer dan veertig uur per week met recht op één, soms twee weken vakantie per jaar en snipperdagenbestonden gewoon niet. Dit tegen een laag uurloon, zonder rechtsbescherming en vaak zonder enige pensioenvoorziening.

Als ik dan lees dat de 65-jarigen die in 1957 van 'Drees trokken' betiteld worden als spekkoper omdat ze nooit ergens voor betaald hebben, denk ik dat de schrijver van dat stuk geen idee heeft hoe ouderen destijds leefden en wat ze meegemaakt hebben. Twee wereldoorlogen en een zware economische depressie. Bejaarden die niet meer konden werken, waren aangewezen op hulp van kinderen en kerkelijke liefdadigheidsinstellingen. Ik herinner mij dat mijn vader lid was van de Bond van Staatspensionering, zich bewust van het feit dat er een dag zou komen waarop werken niet meer mogelijk was en een pensioen wel gewenst was.

Zelf ben ik geen babyboomer, maar geboren in 1942. Aan het werk voor 14 gulden per week bij een werkweek van 48 uur, zes dagen per week, met recht op één week vakantie per jaar.

In 1978 kwam de VUT waar de spekkopers dankbaar gebruik van maakten en waar ik graag aan mee betaald heb en nog betaal. De regeling was om werkgelegenheid te behouden en/of jongeren aan een baan te helpen. Velen bleven zo uit de WW, of konden er uit, wat toch de nodige besparing aan uitkeringen heeft opgeleverd! Aanstonds mag ik ook van de VUT gebruik maken na een werkzaam leven van 47 jaar en een ziekteverzuim van gemiddeld minder dan één dag per jaar.

Laat de vele jongeren van nu die met tegenzin betalen voor de huidige vutters, wel beseffen dat zij veel langer hebben kunnen studeren op kosten van de werkenden, daardoor nu meer verdienen, veel kortere werkweken en lange vakanties met de nodige snipperdagen hebben, en vast nooit aan zelfs maar veertig werkjaren komen. Conclusie: wees blij dat je mag betalen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden