Speels de hygiëne verbeteren

Teksten op koffiebekers en toiletpapier maken Nijmeegs ziekenhuispersoneel bewust...

Van onze verslaggeefster Sjoukje Budde

AMSTERDAM Op de personeelstoiletten van de Sint Maartenskliniek en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen hangen ze al, speciale toiletrollen tegen ziekenhuisinfecties. Het toiletpapier is bedrukt met de slogan ‘Handhygiëne redt levens’, afgewisseld met feitjes over besmettingsgevaar.

Na het verschijnen van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarin infectiepreventie in operatiekamers ‘onprofessioneel’ wordt genoemd, vinden de rollen gretig aftrek. Het bedrijf NewCompliance ontwikkelde in samenwerking met hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss een heel assortiment ludieke preventiemethoden.

Koffiebekers met een afbeelding van een hand en de tekst ‘Schoon?’, stickers met de tekst ‘I love alcohol op mijn handen’, kerstkaarten die artsen erop attent maken geen sieraden te dragen tijdens het werk, en posters met de boodschap ‘Patiëntveiligheid ligt in uw handen’ moeten ziekenhuispersoneel ertoe bewegen beter en vaker handalcohol te gebruiken. Dat is volgens hoogleraar Voss nodig omdat slechts de helft van alle artsen en verpleegkundigen voor en na contact met een patiënt zijn handen met alcohol ontsmet. Voor het project Schone handen zijn veilige handen heeft hij in de Nijmeegse ziekenhuizen getest of de maatregelen effect hebben. Dankzij sensoren in de alcoholdispensers was te zien dat het gebruik van handalcohol toenam. Of het aantal infecties is afgenomen werd niet getest. Volgens Voss is dat niet nodig omdat uit een literatuurstudie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat een goede handhygiëne ziekenhuisinfecties kan voorkomen.

Het meest succesvol bleek de ‘I love alcohol op mijn handen’-sticker. Enkele artsen kwamen met het verzoek of de slogan ook op T-shirts kon worden gedrukt. Die zijn nu te bestellen vanaf 11,95 per stuk, exclusief btw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden