Speelman

Aandoenlijk passend in deze nationale week van herdenking, bevrijding en vaderlandse trots is de opening van de kleine, verfijnde tentoonstelling van zeventiende-eeuwse Nederlandse meesters uit de verzameling van de Londense kunsthandelaar Eduard Speelman, die aan het eind van de oorlog rijkscommissaris Seyss-Inquart arresteerde....

tekst Peter Brusse

De gentleman Speelman weigerde de arrestant de hand te drukken en deed hem de handboeien om. Speel man, die tijdens de oorlog dienst deed als spion en verbindingsofficier in het Nederlandse leger, schonk later Seyss-Inquarts typemachine aan het Imperial War Museum. Geboren (in 1910) als zoon van een Nederlands antiquair, begon hij zijn loopbaan in de zijde-industrie in België, hij leerde er vloeiend Nederlands, Frans en Duits spreken. Maar al snel ging hij, evenals zijn vader, in de kunst, opende een zaak op Picca dilly en ontwikkelde zich tot de meest vooraanstaande handelaar in zeventiende-eeuwse Ne der lan dse kunst in Londen.

Hij was een ambitieus zakenman met eenb scherp oog voor kwaliteit. Hij bood als eerste in de geschiedenis van Sotheby's per telefoon vanuit Londen op een schilderij dat in New York werd geveild, de Vrolijke luitspeler van Frans Hals, waarvoor hij 600.000 dollar betaalde, een nieuw wereldrecord. Na de veiling ging hij naar de paardenrennen in het Franse St. Cloud, waar zijn paard Blanc Bleu ook won. Hij verzamelde en kocht voor grote musea en particulieren. Voor zichzelf kabinetstukken, kleine schilderijen die van dichtbij bekeken moeten worden; van Avercamp tot Wou wermans; Breughel tot Rubens en Saenredam. Ze waren 'te mooi voor de handel'. Aan het Haagse Mau rits huis, schonk zijn vrouw Sally - hij stierf in 1994 - Stilleven met aardbeien van Adriaen Coorte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden