Speelkasteel mag wel, maar disco beslist niet

Campinggidsen zijn er te kust en te keur. Maar hoe maak je de juiste keuze uit het ook dit jaar weer overstelpende aanbod?...

Bij het zoeken naar de juiste camping raak je in het overstelpende aanbod van gidsen snel de weg kwijt. Ook dit jaar zijn weer tientallen, vaak forse boekwerken beschikbaar om de vakantieganger naar het ideale plekje te leiden.

Het vinden van de juiste gids in die grote stapels is op zich al een kunst. Die zoektocht wordt eenvoudiger naarmate je beter beseft aan welke voorwaarden de vakantieregio en 'perfecte kampeerplaats' moeten voldoen. Met andere woorden: tot welk type vakantieganger reken je jezelf?

Bij de beoordeling van de nieuwe campinggidsen ben ik uitgegaan van een veel voorkomend gezin: vader en moeder Jansen (dertigers, veertigers) met kleine kinderen, kamperend in een tent, gesteld op ruimte, rust en natuur. Maar niet op zoek naar algehele stilte en afzondering. Ook moeten er speelmogelijkheden en vriendjes zijn voor de kinderen, zodat pa en ma af en toe kunnen lezen.

Een speelkasteel is oké, maar een disco kan echt niet. Contact met de buren moet kunnen, maar alleen op eigen initiatief. Dus niet te dicht op elkaar met de tenten, maar ook niet te ver. 's Avonds geen bingo, wel een rustig glaasje rode wijn. Het gezin twijfelt nog tussen een vakantie in eigen land, bij voorkeur in Overijssel, of in de Franse Ardèche.

In welke gidsen maken zij de meeste kans op een eenvoudige wijze de gewenste bestemming te traceren? De Jansens kunnen globaal kiezen uit vier typen gidsen:

1) De internationale campingwijzers, waarin doorgaans duizenden campings in heel Europa staan: ANWB Campinggids 1 en 2, Kosmos Campingwijzer Europa, Internationale Campinggids Europa 1 en 2 van ACSI.

2) Internationale gidsen met naast campings ook hotels, vakantiehuisjes en andere accommodatie, zoals het Vakantie Jaarboek van Nedcamp en de Kosmos Accommodatiewijzer.

3) Gidsen per land, zoals de Guide Camping Caravanning van Michelin, de ANWB Kampeerreisgids Frankrijk, Kosmos Campingwijzer Benelux en de ANWB Campinggids Nederland.

4) De op doelgroepen toegespitste gidsen, zoals de ANWB-Gids Kleine Campings, De Mooiste Campings in Nederland van Capitool Reisgidsen, de gids Les Castels, een keten Franse kastelencampings en de Groene Vakantiegids Europa van de ANWB.

Dit is slechts een vrij willekeurige greep uit het aanbod. Er bestaan ook gidsen voor kamperen bij de boer of een snel onderdak langs de snelweg, maar die zijn dit jaar voor de familie Jansen niet relevant. Voor de vakantiegangers die hun eindbestemming al hebben bepaald, zijn de dikke Europese gidsen niet efficiënt. Als het reisdoel Frankrijk is, voldoet een landengids beter. Er staan meestal naar verhouding meer Franse campings in dan in de internationale gidsen. Bovendien is het gemakkelijker zoeken in een dunne gids.

Anderzijds kan het aanschaffen van een Europese gids voordeliger zijn voor kampeerders die elk jaar in een ander land gaan kamperen. De Jansens zullen weinig van hun gading aantreffen in Eurotop Campings van de ANWB, een selectie gebaseerd op luxe en comfort, maar meer in Kleine Campings en de Groene Vakantiegids van de ANWB, voor duurzaam toerisme.

Les Castels appelleert aan het romantische Frankrijk-gevoel bij de Nederlanders. Mochten de Jansens geïnteresseerd zijn in de natuur en cultuur rond hun vakantiebestemming, dan is Kampeer Reisgids Frankrijk van de ANWB, een kruising tussen een reisgids en een campingwijzer, een aardig alternatief. Voor hun Nederlandse bestemming in Overijssel kunnen de Jansens wellicht iets vinden in De Mooiste Campings in Nederland van Capitool. Deze laatste twee zijn typische voorbeelden van de trend naar fraai uitgevoerde gidsen, waarin beeld en kleur veel tekst vervangen.

De doorsnee kampeerder heeft toch vooral behoefte aan een overzichtelijke gids met een zoeksysteem dat doelgericht en efficiënt de noodzakelijke informatie biedt. Een kleine steekproef wijst uit dat de geboden informatie en de zoekmethode in de Europese ANWB-gids gunstig afsteekt bij de gidsen van Kosmos en ACSI. Veronderstel dat de Jansens hun oog hebben laten vallen op Vallons Pont-d'Arc, een willekeurige bestemming. In de ANWB-gids kan die plaats op drie manieren worden opgespoord: via het register met plaatsnamen, via de deelkaarten of op basis van bijzondere kenmerken. De gids bevat ook een CD-rom met alle informatie.

ACSI en Kosmos werken met een plaatsnamenregister en landkaarten. Vallons Pont-d'Arc is in alle gevallen via het register achterin snel te vinden. ACSI noemt negen campings in deze plaats. De eigen informatie beslaat een halve pagina, verspreid over ruim zeven pagina's met sterk dominerende advertenties. De voorzieningen worden aangeduid met letters, terug te vinden op de flap.

Bij Kosmos acht campings, overzichtelijk bij elkaar op twee pagina's. De voorzieningen worden aangegeven middels cijfercodes, terug te vinden op de achterflap. In de ANWB-gids zeven campings in Vallons Pont-d'Arc, verdeeld over vijf pagina's. Ook hier vrij veel advertenties. De voorzieningen worden in deze gids met pictogrammen aangeduid. Dat maakt herkenning gemakkelijker en de noodzaak voortdurend terug te slaan naar een achterflap overbodig.

De geboden informatie komt inhoudelijk sterk overeen. Mocht de familie Jansen voor een ANWB-gids kiezen, dan komt dat omdat de ANWB de Nederlandse kampeerder en diens wensen na veertig jaargangen vakantiegidsen beter kent dan wie ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden