Speekseltest tegen drugs in verkeer

Automobilisten kunnen vanaf 2012 door de politie worden gecontroleerd op eventueel drugsgebruik via een speekseltest. Daarmee moet het aantal verkeersslachtoffers flink worden teruggedrongen.

ANP

Ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Camiel Eurlings (Verkeer) komen donderdag met een wetsvoorstel om de speekseltest mogelijk te maken. Een woordvoerder van Justitie bevestigde een verhaal hierover in het AD.

Ghb niet


Bij de test wordt met een staafje speeksel uit de mond gehaald. Daarmee kunnen bekende drugs, zoals cannabis, heroïne en cocaïne worden opgespoord. Maar de partydrug ghb wordt niet herkend.

Als de test uitwijst dat een automobilist drugs heeft gebruikt, moet die verplicht bloed afstaan. Deze bloedtest moet exact uitwijzen hoeveel drugs er zijn gebruikt. Net als bij alcohol moet het druggehalte in het bloed van een automobilist onder een bepaalde grens blijven. Bij overtreding kan een sanctie volgen, zoals een boete of een tijdelijke rijontzegging.

De nieuwe wet maakt rijden onder invloed van drugs ook apart strafbaar. Nu is het alleen in algemene zin verboden als het de verkeersveiligheid in gevaar brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden