Speekseltest drugs slaat soms ook uit bij de Bob

MAARTEN KEULEMANS

AMSTERDAM - Ook de Bob loopt straks het gevaar om na een drugscontrole in het verkeer mee te moeten naar het bureau. De speekseltest waarmee verkeersdeelnemers op drugs worden getest, slaat soms ook uit voor niet-rokers die lang in de wietdamp hebben gezeten.

Dat blijkt uit een proef die Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers uitvoerden in Groningen. Van vijf studenten die urenlang in een drukke coffeeshop hadden gezeten, zouden er twee na afloop met een gevoelige speekseltest positief zijn bevonden op cannabis. De werkzame stof THC zat in hun speeksel zonder dat ze zelf hadden geblowd.

Ook bij de andere studenten vonden de onderzoekers THC in het speeksel, maar in te lage concentratie om bij een politiecontrole te worden opgemerkt. In een andere, rustiger coffeeshop schoot het THC-gehalte bij twee studenten eveneens plotseling omhoog, maar pas na drie uur passief meeroken.

De resultaten zijn saillant, omdat bij de Kamer momenteel een wetsvoorstel ligt waarin staat dat de huidige speekseltesters geschikt zijn voor gebruik bij verkeerscontroles. De test, die waarschijnlijk volgend jaar wordt ingevoerd, is een voorselectie. Bestuurders die positief testen, moeten mee naar het bureau. Daar kunnen passieve meerokers alsnog hun onschuld bewijzen: de bloedtest die op de speekseltest volgt, is waterdicht.

Donald Uger, die de studie namens het UMC Groningen voor een Amerikaanse fabrikant van speekseltests coördineerde, denkt dat het probleem in de praktijk meevalt. 'Wie zit er nou uren in een coffeeshop zonder te blowen?' Onduidelijk is echter hoeveel THC er in het speeksel komt van iemand die lang in een kleine ruimte tussen de blowers zit, zoals thuis of in de auto.

Het is niet voor het eerst dat er aanwijzingen opduiken dat speekseltests tekortkomingen hebben. In Brussel maakten onderzoekers vorige week bekend dat de speekseltest voor cannabis in België het afgelopen jaar in 7 procent van de gevallen loos alarm sloeg. Voor opiaten was dat zelfs 66 procent, doorgaans omdat de bestuurder een ander middel had gebruikt dat op een van de drugs lijkt.

Een ander probleem is dat de test vaak juist niet uitslaat bij mensen bij wie dat wel zou moeten: afhankelijk van het merk ziet de test enkele tot tientallen procenten van de drugsgebruikers over het hoofd.

Hoogleraar gedragstoxicologie Jan Ramaekers van de Universiteit Maastricht, die het kabinet adviseerde over de speekseltest, acht het niettemin verstandig dat de test wordt ingevoerd. Hij wijst erop dat er betere speekseltests op komst zijn. 'Ik zou dan ook zeggen: begin het probleem van het drugsgebruik in het verkeer nu vast aan te pakken, in afwachting van verfijndere methoden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden