Speeddate voor duurzame Achterhoek

Vertegenwoordigers van gemeenten en bedrijven uit de Achterhoek bespreken Green Deal in een oude fabriek...

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

‘We hebben het steeds over stagnatie van de bouw, maar dat gaat over nieuwbouw. Dat is slechts 4 procent van de woningmarkt. We moeten ons focussen op de andere 96 procent: de bestaande woningen.’ Claus Mortino, directeur van de Achterhoekse woningbouwcorporatie Sité, legt zaterdagochtend tijdens een economische speeddate in Ulft zijn plan op tafel.

De Achterhoek moet zich voorbereiden op een krimpende bevolking. De bestaande woningvoorraad (24 procent is van Sité) is niet klaar voor een bevolking die vergrijst en meer zorg nodig heeft. En de woonomgeving al helemaal niet. De crisis is de uitgelezen kans om daar wat aan te doen.

Groot voordeel: de proceduretijd voor bestaande woningen is kort. De verbouwing kan bij wijze van spreken morgen beginnen.

Tweehonderd vertegenwoordigers van gemeenten, banken en bedrijven ontmoeten elkaar deze ochtend aan tientallen ronde tafels in de Gietelinck, een hal van de oude Dru-frabrieken in Ulft, om samen een Green Deal te sluiten. Deze landschappelijke hoek van Gelderland moet de kredietcrisis aangrijpen om te verduurzamen.

Dat is de boodschap, maar kan het iets concreter? Sommige tafels komen op ideeën als het afschaffen van de toeristenbelasting, of de aanleg van een wandelknopenroute, maar dat is Mortino te mager. Hij is een visionair. Hij heeft voor volgend jaar 5 miljoen euro gereserveerd en is bereid die in een Achterhoek Fonds te stoppen mits overheid en ondernemers met hem meedenken over veranderde woonwensen en een veranderde woonomgeving. ‘Het gaat niet om een lik verf of geïsoleerde muren. Het gaat om toekomstbestendige wijken en dorpen. Nu is de tijd om doodse dorpen en troosteloze wijken te voorkomen.’

Met deze boodschap schuift Mortino elk kwartier bij een andere tafel aan. Hij vindt overal een enthousiast gehoor. Mortino wil zeker zijn dat er een eenduidige visie is. Hij wil ‘commitment’ over krimp en verandering. Niet dat gemeenten toch stiekem hopen op groei, woningbouw en rijkdom.

Hijzelf heeft wel veertig mooie plannen. Zo zou hij de Slingerbeek in Doetinchem naar boven willen halen. ‘Nu verdwijnt het water onder onze stad in het riool, we bouwen er zelfs huizen bovenop. Zou het geen kans zijn om water te bergen, zijn kracht als energiebron te gebruiken, om langs zijn loop een spannende wijk te maken?’

Na vijf ronden heeft Mortino het Waterschap Rijn en IJssel aan zijn kant. Ook met een installateur die bestaande woningen met een deken inpakt, wisselt hij telefoonnummers.

Als klap op de vuurpijl gooit de Doetinchemse wethouder Otwin van Dijk hem pardoes al zijn geld voor sociaal werk in de schoot: ‘Als jij zorgt dat die derde generatie werklozen hun bed uitkomen en ze een baan geeft als opzichter of beheerder in hun eigen wijk, dan kun je het krijgen.’

Maandag wordt duidelijk hoe hoog het bedrag is dat betrokken partijen samen in het Achterhoek Fonds voor de groene economie hebben gestopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden