Speechschrijver Melania Trump neemt schuld geplagieerde speech op zich

De speechschrijver die verantwoordelijk was voor de toespraak van Melania Trump op de Republikeinse conventie, waarin letterlijke passages uit een toespraak van Michelle Obama uit 2008 waren overgenomen, heeft de schuld voor het plagiaat op zich genomen. Het was een fout waarmee ze niets kwaads bedoelde, zegt ze in een verklaring op de website van de presidentskandidaat.

Melania Trump tijdens haar toespraak op de Republikeinse conventie Beeld photo_news

Het berust allemaal op een misverstand, verklaart Meredith McIver. Ze had met Melania Trump besproken welke boodschap de mogelijk toekomstige first lady wilde uitdragen en wie haar inspiratiebronnen waren. Over de telefoon had Melania Trump wat passages uit toespraken van Michelle Obama voorgelezen, als voorbeeld.

'Die heb ik opgeschreven en later verwerkt in het concept van wat uiteindelijk de toespraak werd', aldus McIver. 'Ik heb niet naar Obama's toespraken gekeken. Dat was mijn fout en ik vind het vreselijk dat ik chaos heb veroorzaakt voor Melania en de Trumps en voor Michelle Obama. Het was niet kwaad bedoeld.'

McIver zegt dinsdag haar ontslag te hebben aangeboden bij Donald Trump, die dat niet accepteerde. Volgens Trump maken mensen nu eenmaal onschuldige fouten.

Persoonlijke toespraak

Wat leek op een zeer persoonlijke toespraak van de echtgenote van Trump, bleek later bijna woord voor woord twee passages te bevatten uit de toespraak die Michelle Obama hield voor de Democratische Partijconventie in 2008. In Amerikaanse media werden de passages tegenover elkaar gezet en vergeleken. Een plagiaatrel was geboren.

De passages zaten in het begin van de speech, die in eerste instantie goed ontvangen werd. De passages gingen over de levenslessen die de in Slovenië geboren vrouw van Trump van haar ouders meekreeg en het belang daarvan bij de opvoeding van haar eigen kinderen.

De plagiaatkwestie overspoelde onmiddellijk alle lof die Melania Trump kreeg toegezwaaid na haar toespraak. Geen man overboord, vond Donald Trump. De toespraak kreeg veel media-aandacht en 'alle pers is goede pers.'

Reconstructie

Uit een reconstructie van The New York Times bleek eerder woensdag dat Melania's toespraak was geschreven door twee speechschrijvers, Matthew Scully en John McConnell, maar later rigoureus werd aangepast. Volgens The New York Times was Trump niet tevreden met de tekst en ging er zelf mee aan de haal en slechts een klein deel van het origineel overbleef.

De krant kon niet achterhalen wie de passages van Obama in de toespraak had verwerkt. Nu blijkt dat McIver geweest te zijn. Donald Trump hekelde op zijn Twitteraccount de moeite die gedaan wordt de toedracht te achterhalen: 'De media besteden meer tijd aan een forensische analyse van Melania's toespraak dan de FBI aan de emails van Hillary'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden