Speech! Speech!

Ook u kunt spreken op het bepaald hotte lezingenevenement TEDxAmsterdam. Hoe? Hieronder de spelregels én vijf inspirerende voorbeelden van gouden-ideeënbedenkers die u voorgingen.

SIMON HENDRIKSEN

Met Pamela Meyer durft niemand meer koffie te drinken na de publicatie van haar boek Liespotting. Ze zijn bang door de mand te vallen als leugenaar. Meyer stelt dat we allemaal leugenaars zijn en legt trucs uit om bedrog te herkennen.

Cyber Wapens of Mass Destruction. Ze bestaan en er zijn internetdetectives die ze opsporen. Ralph Langner hielp mee de code te kraken van de geavanceerde computerworm Stuxnet die in juni 2010 bekend werd.

Generaal Peter van Uhm houdt niet van wapens, maar als we in vrede willen leven, kunnen we niet om ze heen. Met een geweer in zijn handen legt hij uit dat het instrument wellicht intimiderend is, maar ook onmisbaar.

Gooi alle zelfhulpboeken in de prullenbak, Google-medewerker Matt Cutts houdt het simpel: Is er iets dat je altijd al hebt willen doen, maar nooit aan bent begonnen? Probeer het dertig dagen uit. Het veranderde Cutts' leven, ook al waren de veranderingen klein.

Voormalig hedgefonds analist Salman Khan gaf in 2004 zijn nichtje bijles in wiskunde met behulp van internet. Nu runt hij het YouTube-kanaal Khan Academy waarop meer dan drieduizend lesfilms staan en heeft plannen om zijn 'vrije school' uit te breiden.

Op vrijdag 30 november wordt in de Stadsschouwburg van Amsterdam voor de vierde maal het lezingen-evenement TEDxAmsterdam gehouden. TED is de internationale organisatie die als doel heeft via congressen en internet interessante ideeën van originele denkers te verspreiden.

TEDxAmsterdam is op zoek naar ideeën die de thema's people, planet, profit en purpose als uitgangspunt hebben. Ideeën die inspireren, die een belangrijke positieve impact op het welzijn van mens en planeet hebben, bijvoorbeeld doordat zij de leefbaarheid in steden vergroten en verbeteren.

Tot 15 september kunt u uw idee insturen via tedxamsterdam.com. Uit de inzendingen wordt een shortlist samengesteld met de 35 beste plannen. De kandidaten die de shortlist halen, mogen op 1 oktober 2012 hun project of idee presenteren aan een jury van experts uit het bedrijfsleven (als ING, Deloitte en McKinsey) en professoren van de universiteiten van Leiden, Eindhoven en Delft. Zij worden daarnaast uitgenodigd voor een workshopdag op 13 oktober waarbij wordt bekeken op welke wijze de desbetreffende ideeën verder ontwikkeld kunnen worden.

De uiteindelijke winnaar krijgt de mogelijkheid te spreken op TEDxAmsterdam op 30 november. Het thema is Human Nature. Sprekers zullen zich buigen over de vraag of er wel zoiets bestaat als de 'menselijke natuur' of dat wij, om TEDxAmsterdam-oprichter Jim Stolze te citeren, slechts 'apen met schoenen' zijn. Hierboven enkele voorbeelden van TEDx-lezingen ter inspiratie.

Computerexpert

Ralph Langner

Softwarespecialist

Matt Cutts

Onderwijzer Salman Khan

Zakenvrouw Pamela Meyer

Generaal

Peter van Uhm

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden