Speech! Speech!

Volkskrant-lezers kiezen King's Speech, Black Swan en Drive als beste films. Hoofdrolspeler Ryan Gosling uit laatstgenoemde wordt door veel lezers als 'ontdekking van het jaar' beschouwd.

DOOR BOR BEEKMAN

Overmacht. Als filmverkiezen een schaatswedstrijd was, lag The King's Speech halverwege de wedstrijd al drie rondjes voor op de concurrentie. 'Op mij heeft maar één film echt indruk gemaakt. Ik heb hem ook direct gekocht en meermaals gedraaid', schrijft mevrouw Versluis uit Ameide. Er kwam niks anders in: de overige 9 vakjes van haar toptien liet ze leeg, en ze was niet de enige. Geen film wist meer lezers te ontroeren dan het door Tom Hooper geregisseerde en met vier Oscars bekroonde Britse melodrama over koning George VI (Colin Firth), die zijn spraakhandicap en microfoonvrees overwint met behulp van een eigenzinnige spraakcoach.

Alhoewel op afstand gezet door The King's Speech, steekt het als tweede geëindigde Black Swan toch ook ver boven de rest uit. Het horrorsprookje van Darren Aronofsky over een neurotische en eng dunne ballerina (Natalie Portman) en haar - al of niet - ingebeelde concurrente kwam bij verschillende lezers aan als een mokerslag. Mevrouw Schueler uit Utrecht: 'Nog nooit ben ik zo overdonderd een bioscoop uitgelopen. Geen samengespannen spieren, geen schreeuw van angst, maar enkel het overeind staan van iedere haar op mijn armen en nek en een verlammend gevoel dat ik nog nooit buiten mijn ergste nachtmerries ervaren heb.'

Maar waar The King's Speech algemeen goedkeuring oogst, behoort Black Swan tot de dit jaar opvallende hoeveelheid films die het publiek verdeelt in fanatieke voor- dan wel tegenstanders. Waar de een 'voorgoed veranderd' de bioscoop uitstapt, spreekt de ander van 'pretentieuze kitsch'. Zo ook bij hoog geëindigde films als Biutiful 4, Melancholia5 en The Tree of Life9. Verschillende lezers constateerden die polarisatie ook in de bioscoopzaal zelf.

De heer Van Schouten uit Schijndel: 'Jammer dat vele mensen de zaal verlieten die het niet konden opbrengen het volledige kunstwerk te aanschouwen.'

De heer Bos uit Groningen constateert 'als maatschappelijk werker in tbs-instellingen' dat de films over de aanloop naar extreem geweld elk jaar beter worden. Ook de nummer drie op de lijst, Drive, mag tot die groep gerekend worden. Hoofdrolspeler Ryan Gosling wordt door veel lezers als 'ontdekking van het jaar' beschouwd. 'Hij kan alles spelen, van autist tot geliefde, van crimineel tot verslaafde docent', aldus de heer Rutgers uit Groningen.

De hoogst gewaardeerde Nederlandse film is de met minimale middelen gemaakte roadmovie Rabat (Jim Taihuttu, Victor Ponten), op de 17de plaats, iets boven Black Butterflies en Sonny Boy. Ook Gooische Vrouwen, De bende van Oss, Nova Zembla en De Heineken Ontvoering haalden de top-50.

Hollywood had dit jaar opmerkelijk weinig in te brengen. De eerste échte blockbuster, de Harry Potter-finale, wordt pas op de 13de plaats aangetroffen, en moet de kleinschalige Iraanse productie A Separation voor zich dulden. Het echtscheidingsdrama van Asghar Farhadi trok in Nederland 50 duizend bezoekers, won afgelopen weekend een Golden Globe en maakt zich nu op voor de Oscars.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden