Column

Speech Rutte was gewoon oud-Hollandse leuterpraat

Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Beeld anp
Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.Beeld anp

Ik was nog maar net terug van een tijdje op de rug liggen en sloom wijn drinken in de Provence, een periode die tragisch genoeg werd gekenmerkt door een totaal gebrek aan oud-Hollandse ondernemingszin, of onze premier schetste de contouren van een nieuwe Gouden Eeuw vol bedrijvigheid. Ik schrok me wezenloos, de vakantie was nu echt voorbij. Ik begon meteen na te denken over een kansrijke start-up, want je wilt graag een bijdrage leveren.

Ik dacht altijd dat Mark Rutte een hekel had aan visies en vergezichten, maar zaterdag toonde hij ons tijdens Het Nationale Sail Debat een nieuw land, een nieuwe tijd, een nieuwe Nederlander: een van oud-Hollandse daadkracht vervuld type. 'Oud-Holands' is hierbij een kernwoord. Zelf heb ik oud-Holland niet meer meegemaakt, maar het moet een enerverend land zijn geweest. Iedereen ging aan vreemde kust op zoek naar handel, poseerde voor Rembrandt en las De Telegraaf.

Het Nationale Sail Debat, 'powered by De Financiële Telegraaf', vond plaats in het Scheepvaartmuseum, terwijl op het IJ het ene tallship na het andere voorbijzeilde. Een inspirerender decor was echt niet denkbaar.

Wat staat ons in de ogen van Mark Rutte te doen?

In de eerste plaats gaan we de zeespiegelstijging ter hand nemen. Dat doen we hier al eeuwen, dus daar zijn we goed in. De hele wereld één groot Deltawerk. Wel moet dit plan zorgvuldig worden afgestemd met een ander ('laten we geld verdienen aan het oplossen van milieuproblemen'), want als dat laatste slaagt zitten onze dijkenbouwers binnen de kortste keren weer duimen te draaien. Verder moeten we ons gaan bezighouden met het voeden van '7, 9 of 10 miljard monden' en liggen er volgens Rutte geweldige kansen in het vergrijzingsmanagement, want daar weten we ook alles van.

Overstromingen, honger, vervuiling en talloze oudjes: wat de een ziet als problemen, ziet Mark Rutte als kansen. That's the spirit. In de nieuwe Gouden Eeuw gaan we de wereldproblematiek managen en dat zal ons geen windeieren leggen.

Ik miste in het rijtje van de premier nog het vluchtelingenmanagement, toch ook een actuele kwestie die om een oplossing vraagt. In de vorige Gouden Eeuw wisten we een mooi slaatje te slaan uit de migratie van Afrikanen naar elders, wellicht kunnen we daar nog iets van leren. Gewoon die boten op de Middellandse Zee achter een van onze trotse zeeslepers hangen, de driekleur in top en op naar de arbeidsmarkten van het verre oosten of naar streken waar de vergrijzing heeft toegeslagen. Het komt aan op slim combineren. Nederland kan zomaar uitgroeien tot één groot Randstad Uitzendbureau: alweer een probleem de wereld uit.

Verder denk ik aan drugsmanagement, een wereldwijd fietspadenplan, stroopwafelketens en musicals over alles.

De succesvolle start-ups TravelBird en Quiver waren ook bij het debat. TravelBird is een reisbureau, Quiver doet iets in digitale beveiliging. Vakanties passen eigenlijk niet binnen het nieuwe elan - niks vakantie, de mouwen opstropen! Quiver verhuisde dit voorjaar helaas naar Silicon Valley.

Een kleine tien jaar geleden kwam Ruttes voorganger Balkenende al aanzetten met z'n nieuwe VOC-mentaliteit. Onze premiers wijzen graag naar het veronderstelde glorieuze verleden. Een bekende truc die door politici wereldwijd wordt toegepast als ze niks beters hebben te melden. Als start-up heb je, vermoed ik, meer behoefte aan investeerders.

De Gouden Eeuw was trouwens vooral een Wrede Eeuw, een crepeer-eeuw, een oorlogseeuw en een roofeeuw.

En die speech van Mark Rutte was gewoon gezellige oud-Hollandse leuterpraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden