Speech Clinton: 'Ik weet hoe teleurgesteld jullie zijn, dat ben ik ook'

Met opgeheven hoofd gaf Hillary Clinton woensdag haar 'verliezerstoespraak'. Ze riep op Trump een eerlijke kans te geven en brak een lans voor het blijven vechten voor je recht. Lees hieronder de complete speech.

Hillary Clinton, met op de achtergrond Bill Clinton en Tim Kaine. Beeld AFP

Bedankt, allemaal. Hartelijk bedankt.

Dank jullie wel, wat een luidruchtige groep. Dank jullie wel, mijn vrienden.

Hartelijk bedankt voor jullie komst. Ik houd van jullie allemaal. Dinsdagavond feliciteerde ik Donald Trump en bood ik aan met hem samen te werken namens ons land.

Ik hoop dat hij een succesvolle president zal worden voor alle Amerikanen. Dit is niet de uitkomst die we wilden en waar we zo hard voor gewerkt hebben, en ik betreur het dat we de verkiezing niet hebben gewonnen vanwege de waarden die we delen en de visie die we hebben voor ons land.

Maar ik voel me trots en dankbaar voor deze prachtige campagne die we samen opgebouwd hebben. Deze immense, diverse, creatieve, chaotische, energieke campagne. Jullie symboliseren het beste van Amerika en jullie kandidaat zijn was een van de meest eervolle ervaringen van mijn leven.

Ik weet hoe teleurgesteld jullie zijn, want dat ben ik ook. En met ons tientallen miljoenen Amerikanen wier dromen van deze inspanning afhingen. Dit is pijnlijk, en dat zal het nog wel een poos blijven. Maar dit mogen jullie niet vergeten. Onze campagne draaide niet om één persoon, en zelfs niet om één verkiezing, maar om het land waar we van houden, en het bouwen van een Amerika dat hoopvol, inclusief en gulhartig is. We hebben gezien dat onze natie sterker verdeeld is dan we dachten. Maar ik geloof nog steeds in Amerika, en dat zal ik altijd blijven doen. En als u dat doet, moeten we dit resultaat accepteren en naar de toekomst kijken. Donald Trump wordt onze president. We zijn het hem verschuldigd om hem onbevooroordeeld een kans te geven om te leiden. Binnen de constitutionele democratie is de vreedzame overdracht van macht een groot goed.

Tekst gaat verder onder video.

Dat respecteren we niet alleen, dat koesteren we. Ook de rechtstaat is een groot goed; het principe dat we allemaal gelijk zijn in onze rechten en waardigheid, vrijheid van religie en meningsuiting. Ook die waarden respecteren en koesteren we, en die moeten we verdedigen.

Laat me daaraan toevoegen: onze constitutionele democratie vereist onze participatie. Niet slechts elke vier jaar, maar altijd. Dus laten we ons blijven inzetten voor de zaken en waarden die ons na aan het hart liggen. Onze economie voor iedereen laten werken, niet alleen voor degenen aan de top, ons land en onze planeet beschermen.

En alle hindernissen wegnemen die welke Amerikaan dan ook beletten zijn dromen waar te maken. We hebben anderhalf jaar besteed aan het samen brengen van miljoenen mensen uit elke hoek van het land, om met één stem te zeggen dat the American Dream groot genoeg is voor ons allemaal.

Voor mensen van alle rassen, religies, voor mannen en vrouwen, voor immigranten, voor LHBT'ers, en gehandicapten. Voor iedereen.

Ik ben zo dankbaar dat ik daar met jullie allemaal voor sta. Ik wil Tim Kaine en Anne Holton bedanken dat jullie onze partners waren tijdens dit traject.

Het was me een genoegen hen beter te leren kennen en het geeft mij veel hoop en steun om te weten dat Tim op de bres zal blijven springen voor onze democratie, als vertegenwoordiger van Virginia in de senaat.

Barack en Michelle Obama, ons land is jullie enorm veel dankbaarheid verschuldigd. We bedanken jullie voor jullie elegante, vastberaden leiderschap dat zoveel heeft betekend voor zoveel Amerikanen en mensen over de hele wereld.

Bill, Chelsea, Mark, Charlotte, Aidan, onze broers en onze hele familie, ik heb jullie meer lief dan ik ooit uit kan drukken. Jullie reisden kriskras door het land, zelfs met de vier-maanden-oude Aidan, die met zijn moeder meereisde.

Ook de getalenteerde, toegewijde mannen en vrouwen op ons hoofdkwartier in Brooklyn, en in het hele land zal ik altijd dankbaar blijven.

Jullie voerden deze campagne met hart en ziel. De veteranen onder jullie hadden al andere campagnes gevoerd. Voor sommigen was het de eerste campagne. Ik wil jullie allemaal op het hart drukken dat dit de beste campagne was die ik me ooit had kunnen wensen.

Dat geldt ook voor de miljoenen vrijwilligers, publieksleiders, activisten, en vakbond-organisatoren die op deuren aanklopten, met hun buren praatten, Facebook-berichten postten - soms zelfs heimelijk op privéFacebook-profielen.

Ik wil dat iedereen in de openbaarheid treedt en ervoor zorgt dat zijn stem in de toekomst gehoord wordt.

Iedereen die een contributie heeft betaald, al was het maar 5$, dank u wel. Ik hoop dat u, en met name de jonge mensen onder ons, dit allemaal begrijpt.

Ik heb, zoals Tim zei, mijn hele leven gevochten voor waar ik in geloof. Ik heb successen geboekt en - soms pijnlijke- tegenslagen gehad. Veel van jullie staan aan het begin van jullie professionele, publieke en politieke carrières; jullie zullen ook successen boeken en tegenslagen krijgen.

Deze nederlaag doet pijn, maar blijf alsjeblieft altijd geloven dat strijden voor wat juist is de moeite waard is. Dat is het echt.

En daarom is het noodzakelijk dat jullie deze strijd blijven voeren voor de rest van jullie leven. En alle vrouwen, met name jonge vrouwen, die geloofden in deze campagne en in mij: ik wil dat jullie weten dat niks me trotser heeft gemaakt dan voor jullie te strijden.

Ik weet dat we het hoogste, hardste glazen plafond nog niet hebben verbrijzeld, maar ooit zal iemand dat doen - hopelijk sneller dan we nu misschien denken.

Alle kleine meisjes die nu kijken: twijfel er nooit aan dat je waardevol en krachtig bent, en dat je elke kans verdient om je dromen na te jagen en waar te maken.

Tot slot ben ik zo dankbaar voor ons land en alles dat het me gegeven heeft. Ik prijs me elke dag gelukkig om Amerikaan te zijn, en ik geloof nog steeds onverminderd dat als we zij aan zij staan en samenwerken, met respect voor onze verschillen, onze overtuigingen en liefde voor deze natie sterken, dat onze beste tijd nog voor ons ligt.

Want zoals jullie weten zijn we samen sterker en zullen we samen voorwaarts gaan. En jullie moeten nooit betreuren dat je daarvoor gevochten hebt. In de Heilige Schrift staat: laten we het goede doen, zonder op te geven, want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is. Mijn vrienden, laten we geloven in elkaar, laat ons niet verzwakken en wanhopen, want er komen andere tijden en er is nog meer werk te doen.

Ik voel me enorm vereerd en dankbaar dat ik de kans heb gehad om u te vertegenwoordigen in deze gevolgrijke verkiezing. God zegene jullie en de Verenigde Staten van Amerika.

Vertaling: Lisa Negrijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden