Speculaties over doodsoorzaak Palestijnse minister

Een Palestijnse oud-minister is woensdag omgekomen na confrontatie tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever. Israël zegt dat Ziad Abu Ein (55) overleed aan een hartaanval. Volgens de Palestijnse Autoriteit werd die veroorzaakt door de onrust van de protesten. De dood van Abu Ein leidde tot verontwaardiging en onrust in de Palestijnse gebieden.

De Palestijnse minister Ziad Abu Ein wordt bij de keel gegrepen door een Israëlische agent. Een fotograaf van Reuters zag de worsteling en nam foto's. Beeld afp

De voormalig minister van Gevangeniszaken en lid van de Fatah, stierf in de helikopter die hem naar een ziekenhuisin Ramallah bracht.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas sprak van een 'barbaarse daad' en kondigde drie dagen van rouw af.

Israëls minister van Defensie, Moshe Yaalon, sprak zijn spijt uit over de dood van Abu Eid en beloofde een onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood. Bij de autopsie zullen Palestijnse, Israëlische en Jordanese artsen samenwerken, meldt het Israëlische leger.

Abu Ein was hoofd van een commissie die zich bezighoudt met verzet tegen Israëlische nederzettingen en tegen de Muur die Israël om de Westelijke Jordaanoever bouwt.

In die functie trok hij woensdagmorgen met een groep Palestijnen naar een akker bij het Palestijnse plaatje Turmus Aya, in de buurt van de illegale Israëlische nederzetting Adei-Ad. De groep wilde er olijfbomen planten, om de Palestijnse claim op het land kracht bij te zetten. Dit soort boomplantacties is een door de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever vaak gebruikte manier van geweldloos protest.

Maar een stuk of vijftien Israëlische soldaten grepen in 'om een opmars van de relschoppers naar het dorp Adei-Ad te verhinderen', zoals de woordvoerder van het leger het formuleerde.

De onduidelijkheid over de exacte doodsoorzaak van Abu Ein biedt ruimte aan allerlei speculaties. Sommige Palestijnse getuigen zeggen te hebben gezien hoe de grijze, besnorde man op borsthoogte werd geraakt door een bus traangas. Israëlische bronnen en een aanwezige fotograaf van persbureau AP ontkennen dat.

Ziad Abu Ein in gesprek met Israëlische soldaten in Hebron, op 29 november. Beeld reuters

Bij de keel

Op foto's van persbureau Reuters is wel vastgelegd een Israëlische soldaat Abu Ein bij de keel grijpt, nadat de oud-minister heeft uitgelegd dat het protest vreedzaam van aard is. Op filmbeelden is te zien hoe de situatie vervolgens uit de hand loopt: soldaten gaan op de vuist met demonstranten. De soldaten schieten rubberkogels, de demonstranten verweren zich met de stokken van de meegebrachte vlaggen, De te planten olijfbomen worden vertrapt in de stoffige aarde.

Aan het einde van het filmpje zit de oud-minister op de grond en houdt hij zijn hand op zijn hart. Ook zijn er foto's waarop te zien dat Abu Ein al buiten bewustzijn is als hij naar de ambulance wordt vervoerd.

Voor de Palestijnen lijkt de werkelijke doodsoorzaak van secundair belang. Voor hen staat voorop dat Abu Ein stierf in een confrontatie met Israël. Binnen Fatah gingen er stemmen op om de samenwerking met het Israëlische leger bij de beveiliging van de Westelijke Jordaanoever met onmiddellijke ingang te ontbinden, maar President Abbas wil met maatregelen wachten tot de doodsoorzaak officieel is vastgesteld.

Abu Ein is een voormalig Israëlisch gevangene. In 1979 werd hij in de VS gearresteerd omdat hij lid zou zijn van een terroristische cel die een bom had geplaatst waarbij twee Israeliërs omkwamen. In 1985 kwam hij vrij bij een gevangenenruil. Tijdens de tweede Intifada in 2002 zat hij nog een jaar vast, zonder dat daar een proces aan vooraf was gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden