Speculaties over amnestie Snowden

Amnestie voor klokkenluider Edward Snowden in ruil voor zijn zwijgen? Washington ontkent officieel met klem, maar een topfunctionaris van de NSA ziet het als een bloedserieus voorstel.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gaan stemmen op om klokkenluider Edward Snowden amnestie te verlenen. In ruil daarvoor zou Snowden moeten stoppen met het onthullen van Amerikaanse geheimen.

Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lieten maandag weten dat van amnestie geen sprake kan zijn: 'Snowden wordt beschuldigd van strafbare feiten en zal zich daarvoor in een proces moeten verantwoorden.'

Het idee kwam niet van de eerste de beste: Richard Ledgett opperde het zondag in een vraaggesprek met omroep CBS. Ledgett is de man die bezig is de omvang te onderzoeken van de schade die Snowden heeft aangericht en nog kan aanrichten. Ledgett weet als geen ander wat er voor de VS nog aan ellende in de pijplijn kan zitten indien Snowden doorgaat op het huidige pad. Overigens wordt Ledgett gezien als mogelijke opvolger van vicedirecteur John Inglis, de hoogste burger bij de NSA, die vrijdag aankondigde op te stappen.

Richard Ledgetts suggestie toont aan dat de Amerikaanse inlichtingendienst grote vrees heeft voor wat nog kan komen. De cyberspionnen van de NSA mogen dan elke dag wereldwijd enorme datastromen in de gaten houden, ze weten nog steeds niet wat Snowden precies allemaal uit de NSA-servers heeft gevist. Dit komt doordat de klokkenluider zijn minutieus voorbereide operatie heeft uitgevoerd in een kantoor van de NSA op Hawaii. Op de computers daar was nog geen programma geïnstalleerd dat activiteiten van medewerkers kon monitoren. 'Ze weten nog steeds niet wat hij allemaal heeft meegenomen', citeerde The New York Times een anonieme bron. 'Dit klinkt gek, maar alles in deze zaak is gek.' Snowden zelf, die een jaar asiel heeft gekregen in Rusland, zei in oktober dat hij alle gedownloade documenten heeft doorgespeeld aan journalisten Glenn Greenwald en Laura Poitras.

Persbureau Reuters meldde eind vorige maand dat bronnen binnen de Amerikaanse overheid vrezen dat Snowden nog iets achter de hand houdt: een schat aan zwaar versleutelde informatie, die hij als een soort gijzelaar gebruikt - om zich te beschermen tegen al te drieste Amerikaanse acties. Volgens die bronnen zou Snowden tussen 50 duizend en 200 duizend documenten hebben opgevist uit de datadiepzee van de NSA. Daarvan zijn tot dusver zo'n 600 stukken naar buiten gekomen.

Ledgett vindt het om die reden een goed idee om over amnestie voor Snowden te praten. Kennelijk vindt hij een knieval minder vernederend dan een affaire met een open einde, die elke dag nieuwe verrassingen kan brengen.

De tot nu uiterst omzichtig opererende Snowden zal een eventueel aanbod voor amnestie in de VS vermoedelijk met wantrouwen bejegenen. Mogelijk is het alleen acceptabel voor hem als president Obama zelf publiekelijk de amnestie verstrekt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden