Speculaties nemen toe over vertrek Trumps topadviseur Steve Bannon

De speculaties nemen toe dat Steve Bannon, de strateeg die Trump in 2016 hielp om de verkiezingen te winnen, wordt ontslagen. De positie van de invloedrijke adviseur zou onhoudbaar zijn geworden, zeker na de ophef over Trumps reactie op het geweld in Charlottesville. Dit melden diverse Amerikaanse media.

Steve Bannon. Beeld AFP

Trump zou al maanden overwegen de nationalistische Bannon, die tot vorig jaar de rechtse nieuwswebsite Breitbart leidde, te ontslaan.

De president besloot echter steeds om niet zo ver te gaan, deels uit loyaliteit. Bannon speelde een belangrijke rol bij Trumps verkiezing tot president.

Maar vanwege de aanhoudende en felle kritiek in het weekeinde op Trumps weigering om de rechts-extremistische groepen in Charlottesville bij naam te noemen en te te veroordelen, is de druk toegenomen op de president om zich eindelijk te ontdoen van zijn belangrijkste strateeg in het Witte Huis. Die druk komt zowel van critici van de president als van Republikeinen.

'Ik denk niet dat er een kans is dat het Witte Huis ooit normaal zal functioneren zolang er een gek woont', aldus Mark Salter, een jarenlange adviseur van de Republikeinse senator John McCain, over Bannon. 'Hij is bereid iets te tolereren dat niet te tolereren is.' Bannon, aanhanger van de alt-rightbeweging, zou de drijvende kracht zijn achter de veel te voorzichtige houding van Trump richting extreem-rechtse activisten.

Hij zou de president, ook tijdens de campagne, steeds hebben geadviseerd ze niet fel te bekritiseren uit vrees een klein maar belangrijke deel van zijn achterban van zich te vervreemden. Trumps populariteitscijfers zijn historisch laag, maar bij zijn kiezers kan hij nog altijd niet stuk.

De man die Trumps campagne redde

Wie is de man die graag poseert als een ongelikte beer en voor wie niemand veilig is? Lees dit profiel van Steve Bannon uit augustus van dit jaar terug.

Aanvaring

Volgens een tiental medewerkers en oud-medewerkers van Trump is Bannon de laatste tijd flink in aanvaring gekomen met Kelly, de man die orde op zaken moet stellen in het Witte Huis. De oud-generaal van de mariniers zou de topadviseur te kennen hebben gegeven dat hij diens 'machinaties' in het Witte Huis niet meer tolereert. Bannon zou met name de kwade genius zijn achter gelekte verhalen naar diverse media over Trumps nationale veiligheidsadviseur, oud-generaal H. R. McMaster.

McMaster heeft het de afgelopen weken verbruid bij de alt-rightbeweging omdat hij diverse medewerkers van de veiligheidsraad de laan heeft uitgestuurd. Zij lagen goed bij rechtse en nationalistische groepen. Hierop begonnen diverse nieuwssites, waaronder Breitbart, een campagne tegen McMaster. Een rechtse blogger lanceerde zelfs een website waarop beschadigende informatie over de oud-generaal zou worden gepubliceerd. Op maandag schaarde senator McCain zich achter McMaster. Hij noemde de campagne tegen de nationale veiligheidsadviseur 'schandelijk'.

Volgens een bron, die sprak met CNN, waren de geruchten in de afgelopen maanden over Bannons ondergang overdreven. Maar nu zouden er serieuze gesprekken gaande zijn in het Witte Huis of er nog wel een plaats is in een door Kelly gestroomlijnde Trump-regering voor Bannon. 'Ik denk dat hij in problemen is en die problemen heeft hij aan zichzelf te danken', zegt Roger Stone, die de president al lang kent en hem af en toe nog van advies dient.

Neo-nazi's

Zwarte, latino en Aziatische parlementariërs riepen Trump dinsdag in een brief op om Bannon te ontslaan vanwege de gewelddadige, racistische rellen in Charlottesville. Volgens hen versterkt de aanwezigheid van Bannon en twee andere Trump-medewerkers in het Witte Huis, de eveneens rechtse Stephen Miller en Sebastian Gorka, de beweging van 'white supremacists'.

'De Amerikanen verdienen het om te weten dat blanke nationalisten, blanke superioriteitsdenkers en neo-nazi's niet in een positie zijn om het beleid te beïnvloeden', aldus de Congresleden in de brief. Ook een groep van zeventig progressieve Democratische parlementsleden steunt de oproep.

Trump heeft zich de afgelopen dagen niet uitgelaten over de kritiek op Bannon en de berichten dat de dagen van zijn topadviseur zijn geteld. In april zou de president wel even hebben overwogen, aldus een bron dichtbij het Witte Huis, om Bannon te ontslaan. De topadviseur botste toen diverse keren met Jared Kushner, schoonzoon van de Trump en eveneens presidentieel adviseur. 'Steve is een goede kerel', aldus de president toen tegen The New York Post. 'Maar ik heb hem gezegd de zaak op te lossen. Anders doe ik het.'

'Ontsla Steve Bannon', betoogt David French van het in conservatieve kringen invloedrijke blad National Review. Volgens hem is er geen plaats in het Witte Huis voor een voorman van de alt right-beweging. 'Als de president zich ferm wil distantiëren van de meest hatelijke figuren in Amerika, dan kan hij vandaag één ding doen: hij kan Steve Bannon ontslaan, de man die hen een platform gaf', betoogt French.

Steve Bannon, naast president Trump, tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis met Congresleden. Links Trumps schoonzoon Jared Kushner. Beeld Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden