Speculatie over bliksem

Mogelijk werd het Air France-toestel geraakt door een blikseminslag, maar die veroorzaakt zelden een crash.

Van onze buitenlandredactie

Een blikseminslag is voorlopig de meest plausibele verklaring voor de verdwijning van vlucht AF 447. Toen het toestel maandag omstreeks 4 uur van de radar verdween, vloog het net door het zogenoemde Intertropisch Front, een zone boven de evenaar die berucht is om haar heftige onweersbuien, stormen en turbulentie. Piloten maken enorme omwegen om de stormen te vermijden.

Bovendien verstuurde het vliegtuig om 04.14 uur een automatisch bericht over problemen met de elektriciteit, wat op een kortsluiting – veroorzaakt door een blikseminslag – kan duiden.

Luchtvaartexperts wijzen erop dat bliksem zelden een crash veroorzaakt. Dagelijks worden vliegtuigen door bliksem getroffen; een Airbus A330 vangt gemiddeld elke drie jaar een bliksem. Maar meestal levert dat geen of slechts oppervlakkige beschadigingen op. De afgelopen vijftig jaar was een handvol vliegtuigongelukken te wijten aan blikseminslagen.

De zwaarste crash door bliksem vond plaats in 1963, toen een inslag de brandstoftank van een Pan Am-vlucht deed ontbranden. Daarbij kwamen alle 81 passagiers om. Daarna werden allerlei voorzorgsmaatregelen ingevoerd, zoals bliksemafleiders op de vleugels of het gebruik van aluminiumverf. Als door een inslag de elektronica uitvalt, kunnen piloten terugvallen op reservesystemen.

Tot de vermiste Airbus gevonden is, blijft het gissen naar de precieze oorzaak. De zoektocht naar het toestel wordt erg bemoeilijkt doordat het vliegtuig op het moment van de verdwijning niet op de radar te zien was. Een paar honderd kilometer van de kust zwakt de radardekking af, en moeten piloten elk kwartier de luchtverkeersleiding bellen. De piloten van AF 447 hadden om 04.20 uur moeten bellen, maar dat gebeurde niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden