Nieuws Google en China

Speculatie en verkapte uitnodigingen: gaat Google terug naar China?

Techgigant Google is welkom in China, mits het zich houdt aan de daar geldende regels omtrent internetgebruik en, vooral, internetcontrole. Die boodschap stond in een opiniestuk in de Chinese populistische partijkrant Global Times, dat standpunten van de Chinese regering uitdraagt. Inmiddels is het stuk online om onduidelijke redenen weer verwijderd. 

Een Chinese vrouw poseert voor het logo van het Google-kantoor in Beijing. Beeld EPA

De verkapte uitnodiging komt na dagen van speculatie over een mogelijke terugkeer van Google, dat het land in 2010 verliet na onenigheid met de regering over internetcensuur en hacking. 

Het Amerikaanse online medium The Intercept schreef op woensdag 1 augustus dat Google van plan is om een een gecensureerde versie van zijn zoekmachine in China te lanceren. Volgens The Intercept zijn de onderhandelingen en technologische planning in een vergevorderd stadium, en heeft de bestuursvoorzitter van Google in december vorig jaar de terugkeer van het bedrijf besproken met een hoge Chinese regeringsbeambte.

Google's Chinese zoekmachine zou op verzoek van de Chinese overheid allerlei websites blokkeren, waaronder delen van de BBC en Wikipedia, net als zoekresultaten over mensenrechten, democratie, religie en vreedzaam protest. Daarmee zou Google in feite een knieval maken voor de Chinese autoritaire regering, zodat het bedrijf kan terugkeren op de gigantische en lucratieve Chinese markt. 

‘Grove aanval op informatievrijheid’

‘Als de grootste zoekmachine ter wereld zulke extreme maatregelen neemt, is dat een grove aanval op informatievrijheid en de vrijheid van het internet’, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een verklaring. ‘Door winst prioriteit boven mensenrechten te geven, schept Google een huiveringwekkend precedent voor andere bedrijven die in China zaken willen doen. Gaan ze straks ook persoonlijke gegevens aan de Chinese autoriteiten geven, als die daarom vragen?’

Google wordt op dit moment geblokkeerd door de zogeheten Great Chinese Firewall (een Firewall is een digitale ‘muur’ op het internet). Die blokkeert ook informatie informatie over seks, vrijheid van meningsuiting, anticommunisme, boeken en kunst over autoritarisme, en censureert Facebook, Instagram, Twitter en andere sociale media.

Google keerde China in januari 2010 de rug toe. In een verklaring zei het bedrijf dat Chinese pogingen om websites te blokkeren en in te breken in Google's systemen het werken onmogelijk hadden gemaakt. Sindsdien is de internetcensuur in China aanzienlijk toegenomen. 

Met medewerking van Marije Vlaskamp, Volkskrant-correspondent in China

Internetten in China, hoe doe je dat?

‘Tussen half elf en twaalf 's ochtends en vijf en zeven uur 's avonds stokt de internetsnelheid. Geen idee waarom. Het maakt niet uit of ik op 4G zit, of wifi of breedband. Dat assortiment verbindingen heb ik allemaal in huis. Doet de ene het niet, dan doet het andere het een beetje. Behalve als ze allemaal tegelijk gaan flatlinen, want dan is er iets aan de hand.’ De Chinese internetcensuur wordt steeds strenger, schreef onze correspondent een jaar geleden.  

Baidu, de Chinese Google

Wat Google is in de rest van de wereld, is in China Baidu. In alles een imitatie van het westerse voorbeeld - of niet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.