'Spectaculaire toenadering' Nederland en Frankrijk

Nederland en Frankrijk intensiveren de samenwerking tussen beide landen. Dat hebben premier Jan Peter Balkenende en zijn Franse collega François Fillon maandag gezegd na een gezamenlijke lunch....

ANP

De Franse premier spreekt van een ‘spectaculaire toenadering’. Balkenende stelt dat ‘de samenwerking is geïntensiveerd. De sfeer is uitstekend.’ Onder andere op het gebied van drugsbestrijding bestaat een ‘goede dialoog’. Enkele jaren geleden liep een ruzie over het Nederlandse softdrugsbeleid nog hoog op tussen beide landen.

Vooral op het gebied van energie en de klimaatverandering is het volgens Balkenende noodzakelijk dat Nederland en Frankrijk samen optrekken. Als voorbeeld noemt hij de versterking van de handel in de uitstoot van het broeikasgas CO2.

Concurrentiekracht
Ook wat betreft de economie zijn beide landen gebaat bij een intense relatie. Nederland en Frankrijk stellen daarom een werkgroep in voor kleine en middelgrote bedrijven. De commissie moet met ideeën komen om de concurrentiekracht van deze ondernemingen te vergroten, onder andere door de regelzucht door de overheid te verkleinen. Daarnaast willen de Fransen en Nederlanders onderling van elkaar leren op dit vlak.

Balkenende spreekt verder van meer samenwerking tussen de havens van Rotterdam en Marseille. Voor Fillon staat Nederland model voor succesvolle economische hervormingen. Ook op het gebied van het terugdringen van het financieringstekort van de overheid, de sociale dialoog en de klimaatverandering kijkt Frankrijk nadrukkelijk naar Nederland, zei hij.

Grondwet
Evenals de Nederlanders verwierpen de Fransen in 2005 per referendum de Europese grondwet. Na de verwerping heeft Nederland een grote bijdrage geleverd om het Europese verdrag aan te passen, zei Fillon. Met het verdrag dat er nu ligt, krijgt Europa zijn kracht terug, aldus de Franse minister-president die in mei van dit jaar aantrad.

Fillon maakt een rondreis langs de Europese steden om kennis te maken en in het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van 2008.

De Franse premier Fillon bekijkt maandag de Rotterdamdse haven samen met premier Balkenende vanuit een helicopter. Hij brengt maandag een werkbezoek aan Nederland ter verdieping van de bilaterale relaties. Hij werd door premier Balkenende ontvangen op Rotterdam-Airport. (ANP) Beeld
De Franse premier Fillon bekijkt maandag de Rotterdamdse haven samen met premier Balkenende vanuit een helicopter. Hij brengt maandag een werkbezoek aan Nederland ter verdieping van de bilaterale relaties. Hij werd door premier Balkenende ontvangen op Rotterdam-Airport. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden