Spectaculaire ontsnappingen in België: een overzicht

België is de afgelopen jaren vaak in het nieuws doordat zware criminelen op spectaculaire wijze uit de gevangenissen ontsnappen. Een overzicht van de meest opzienbarende ontsnappingen:

Van onze buitenlandredactie

2007: de helikopter

Op 28 oktober 2007 ontsnapt topcrimineel Nordin Benallal uit de gevangenis van Ittre. Kompanen van Benallal landen met een gestolen minihelikopter op de binnenplaats, maar het toestel crasht omdat verschillende gedetineerden zich aan het toestel vastklampen. Toch kan Benallal ontsnappen, door van de chaos gebruik te maken om een cipier te gijzelen. Drie dagen later wordt hij opgepakt in Nederland tijdens een overval.

2007: de helikopter (2)

Op 15 april 2007 ontsnapt de Franse gangster Erik Ferdinand met behulp van een helikopter uit de gevangenis van Lantin. Drie medeplichtigen dwingen een helikopterpiloot om te landen op de binnenplaats. Daar pikken ze Ferdinand op, die speciaal in rood en geel was gekleed om makkelijk herkend te worden. Enkele weken later wordt Ferdinand opgepakt in Italië.

2006: sleutels bemachtigd

Op 19 augustus 2006 worden de Belgen wakker met het nieuws dat 28 gevangenen ontsnapt zijn uit de gevangenis van Dendermonde. Rond 2 uur ’s nachts hebben twee gedetineerden hun celdeur opengebroken. Ze houden een drietal cipiers vast en bevrijden met hun sleutels 26 andere medegevangenen. Van op de binnenkoer van de gevangenis klauteren ze met zijn allen over de muur. Zeven gevangen worden meteen weer opgepakt.

2006: acrobatie

In de zomer van 2006 onsnapt de veroordeelde moordenaar Niek Bergmans voor de derde keer. Dit keer klimt hij over talrijke muren en hekken van de gevangenis van Brugge. Over één muur van negen meter hoog weet hij met behulp van een pingpongtafel en een dunne elektriciteitskabel te klauteren. In 1999 ontsnapte hij al eens uit een Zweedse gevangenis door een opening van amper 16 centimeter breed.

2006: niet teruggekeerd uit verlof

Op 16 juli 2006 keert Murat Kaplan, bijgenaamd de ontsnappingskoning, niet terug uit verlof. Kaplan wordt opgespoord en omsingeld in een doe-het-zelf-zaak, maar ontglipt toch nog. Twaalf dagen later wordt hij bij zijn vriendin opgepakt. Kamerleden noemen de beslissing van de minister van Justitie om Kaplan verlof te geven een ‘zware inschattingsfout’. Murat ontsnapte immers al vaak. Zijn spectaculairste ontsnapping was in 1993, toen hij samen met twee leden van de Bende van Haemers een gevangenisdirecteur gijzelde. Op de voorruit van hun vluchtauto hadden ze een cipier gelegd, zodat de politie machteloos moest toekijken.

2001: identiteitswissel

Nordin Benallal (zie ook 2007) ontsnapt in februari 2001 door van kleren te wisselen met zijn minderjarige broer, die hem in de gevangenis is komen bezoeken. Benallal kan de gevangenis probleemloos uitwandelen. In totaal is Benallal vier keer uit een gevangenis ontsnapt.

2001: cipier omgekocht

In 2001 koopt de Nederlandse gangster Willem de Wolf een cipier van de gevangenis van Antwerpen om. In ruil voor 250.000 euro krijgt De Wolf een cipiersuniform, waarmee hij de gevangenis probleemloos uit wandelt. De 250.000 euro blijkt achteraf vals.

1998: pistool ontfutseld

De ontsnapping van kindermoordenaar Marc Dutroux, staatsvijand nummer één, op 23 april 1998 is ongetwijfeld de meest ophefmakende. Dutroux was in het justitiepaleis van Neufchateau om zijn dossier in te kijken, toen hij het – niet geladen – wapen van zijn bewaker ontfutselde en wegvluchtte. Dutroux carjackte een wagen en sloeg op de vlucht. Een boswachter, die Dutroux ziet lopen, alarmeert de rijkswacht. Hij kan zonder problemen worden gearresteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden