'Spectaculair scheepswrakkenkerkhof' gevonden in uiterwaarden Maas

Archeologen hebben in de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel (in Gelderland) een 'spectaculair scheepswrakkenkerkhof' gevonden. Dat is donderdag bevestigd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In de bodem zijn resten van twaalf schepen aangetroffen, waarvan eentje zelfs zou kunnen dateren uit de IJzertijd of aansluitende Romeinse tijd.

Uiterwaard van de MaasBeeld Marcel van de Bergh / de Volkskrant

De vondsten zijn gedaan door een groep van twee professionele en zestien amateurarcheologen. Archeologen en maritieme specialisten van de RCE, die niet direct betrokken waren, spreken van 'een spectaculaire opgraving'. Volgens een RCE-woordvoerder gaat het om 'een van de grootste scheepskerkhoven, zo niet het grootste' van Nederland.

Ook zijn resten van een Romeinse tempel gevonden, die mogelijk ergens anders vandaan komt en niet op die plaats heeft gestaan. In een persbericht spreken de betreffende archeologen van de ontdekking van de 'grootste en rijkste archeologische vindplaats van Nederland'.

In de afgelopen zeven jaar is klei gewonnen en zand gebaggerd in de uiterwaarden van de Maas. Voorafgaand aan de werkzaamheden voor het zandwin- en natuurontwikkelingsproject Over de Maas is wel archeologisch vooronderzoek gedaan, maar daarbij is niets aangetroffen. De provincie had de vergunning al verleend en het gebied vrijgegeven.

Twee archeologen zagen niettemin de potentie van het gebied en maakten afspraken om tijdens de werkzaamheden ook onderzoek te kunnen doen. Ze spreken van 'een knotsgek avontuur van achttien vrijwilligers' dat de afgelopen zeven jaar tot grote ontdekkingen heeft geleid. De archeologen zelf wilden donderdag geen verdere toelichting geven op de vondsten. Ze verwezen naar de officiële persbijeenkomst vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden