Spectaculair nieuw eindpunt Pieterpad

Spectaculair nieuws in wandelland: het eindpunt van het Pieterpad, de fameuze langeafstandswandeling die al 33 jaar lang loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht, wordt ruim een kilometer verplaatst.  Het nieuwe eindpunt, dat zaterdag officieel in gebruik wordt genomen, ligt op het uitzichtplatform boven de mergelgroeve van cementfabriek Enci.

Het nieuwe eindpunt van het Pieterpad: een uitzichtplatform boven de groeve. Beeld Wim van der Ende
Het nieuwe eindpunt van het Pieterpad: een uitzichtplatform boven de groeve.Beeld Wim van der Ende

'Het is een finish met meer allure', zegt Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad. 'Het eindpunt was een onopvallende open plek aan een flank van de berg. Als je bijna 500 kilometer achter de kiezen hebt, dan verwacht je een slot met een beetje uitstraling. Op het uitzichtplateau, 40 meter boven de Enci-groeve, heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving.'

Het nieuwe eindpunt is de opvallendste verandering in de nieuwe, negende druk van de Pieterpadgids deel 2, die zaterdag wordt overhandigd aan Natuurmonumenten, eigenaar van het gebied. Cementbedrijf Enci stopt medio 2018 met de kalksteenwinning in de groeve, die daarna wordt omgevormd tot natuurgebied.

Er zijn meer wijzigingen. Zo lopen de 'Pieterpadders' voortaan een rondje op de Pietersberg voordat ze de finish bereiken. Maar in de mergelgroeve zelf komen ze niet: dat is straks voorbehouden aan de wandelaars die aansluitend de GR5 in zuidelijke richting naar Nice wandelen. Het Pieterpad is in totaal zes kilometer langer geworden en komt nu op 498 kilometer lengte.

De oorspronkelijke route is ruim 35 jaar geleden bedacht en uitgestippeld door twee dames: Toos Goorhuis-Tsjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. De vriendinnen, inmiddels overleden, waren fanatieke langeafstandswandelaars. Ze ergerden zich eraan dat ze daarvoor steeds moesten uitwijken naar het buitenland. Zo ontstond het Pieterpad, dat in 1983 in Vorden - halverwege de route van 26 etappes - officieel werd geopend.

In de loop van de tijd is het tracé regelmatig gewijzigd, vooral als gevolg van veranderingen in het landschap. Zo gooide de aanleg van de A73 in Limburg de route behoorlijk overhoop. Maar ook natuurontwikkeling heeft geleid tot wijzigingen om een mooiere route te creëren.

Vorig jaar was er commotie omdat sommige media berichtten dat het Pieterpad met twee kilometer was verlengd tot de Waddendijk. Dat berustte op een misverstand over een persbericht van de Waddenvereniging, aldus Goorhuis (zoon van Toos). 'Wij stimuleren iedereen om door te lopen naar de dijk', zegt hij. 'Maar het officiële begin- of eindpunt blijft Pieterburen, vanwege de naamgeving en de bereikbaarheid met het OV.'

Naar schatting 30 tot 50 duizend mensen lopen de route jaarlijks De meesten (80 procent) wandelen van noord naar zuid. Pieterpadders kunnen hem ook van zuid naar noord lopen. Goorhuis: 'Dan moet je de gids van achteren naar voren lezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden