Speciality-koffie in de koffiestad Alkmaar

Wat onderscheidt de ene specialitykoffie van de andere en hoe smaakt de nieuwkomer?

Echt Alkmaar.

Alkmaar is een koffiestad. Er is veel aanbod en overal op deze doordeweekse ochtend zitten wel mensen koffie te drinken. De inrichting en uitstraling van al die zaken is echter bijna inwisselbaar: de meeste hebben een hoog VT-wonen- en Happinez-gehalte.

De vier zaken die ik bezocht, hebben een La Marzocco Linea- espressoapparaat staan. Dat dit zo'n geliefd apparaat is, is geen toeval: het is een echt werkpaard. Het is consistent en makkelijk te bedienen, heeft geen technische snufjes, maar wel een goede prijs-kwaliteitverhouding - de meest basale driegroeps kost nieuw bijna 10 duizend euro. Aan de buitenkant van een koffietent is niet echt te zien wie er speciality-koffie zet en wie een goedkopere variant. En wat is eigenlijk het verschil?

De koffiestruiken die voor kwaliteits- of specialitykoffie worden gekweekt, groeien op grotere hoogte, minstens 1.000 meter boven de zeespiegel. Dit zijn subsoorten of variëteiten van de soort Coffea Arabica. Ze groeien langzamer (het duurt een paar jaar voordat je de eerste oogst kunt verwachten) en ontwikkelen meer smaak. Daarbij bevatten ze tot zo'n 40 procent minder cafeïne dan de Robusta-variëteiten. Deze laatste groeien op lagere hoogten en ook sneller: oogsten kan vaker en is eenvoudiger. Vandaar dat Robusta zoveel goedkoper is. Specialitykoffie wordt kleinschaliger en schoner (op grote hoogten zijn minder pesticiden nodig) geproduceerd. Dan zijn er nog de koffieproducenten zelf. De Speciality Coffee Association streeft ernaar dat koffieboeren een eerlijker prijs krijgen voor hun werk.

Bij Roast in Alkmaar ziet de cappuccino er prachtig uit, maar hij smaakt naar die Italiaanse dertien-in-een-dozijnkoffies, waarschijnlijk een Arabica van een wat mindere kwaliteit. Intussen zijn we beter gewend.

Sencha, Koorstraat 19. ***

De Koffiemolen, Ritsevoort 26. ***

Echt Alkmaar, Marktstraat 4. ****


De Koffiemolen.

Bij Sencha en bij de Koffiemolen serveert men koffie van branderij Bocca, zoals op veel plekken in Alkmaar. In de specialitykoffies van Bocca valt genoeg te ontdekken, mits deze goed worden gezet. Bij Sencha kan dat vandaag beter. De Braziliaanse koffie - cacaotonen en een medium roast - past goed bij het assortiment aan fantastische taarten van Sencha. Maar dit kopje is overgeëxtraheerd. Hetzelfde geldt een beetje voor de Full Blend (een melange van Ethiopië, Brazilië en Costa Rica) bij de Koffiemolen, de place to be in Alkmaar voor baristacursussen. Toch zijn beide koffies smakelijker dan de saaie dark roast van Roast.

Bij Echt Alkmaar hebben ze een blend van Spoton Coffeeroasters uit Amsterdam, een nieuwkomer op de markt. Dit is de meest gebalanceerde koffie van vandaag. Geen uitgesproken koffie, waarschijnlijk is het een blend van Zuid-Amerikaanse bonen, maar wel goed gezet: een zoetje, een zuurtje, een bittertje, niets dat overheerst, gewoon lekker.

Sencha.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden