Specialistenloon is geen panacee

Amsterdam Medisch specialisten verplicht in loondienst nemen leidt niet tot lagere kosten. Op korte termijn neemt het zorgvolume weliswaar af, maar dat leidt vervolgens tot wachtlijsten....

Dit blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in Amsterdam. SEO bekeek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een aantal scenario’s om de kosten voor medisch specialistische zorg omlaag te brengen. Vaak wordt een dienstverband als oplossing aangedragen.

Productiever
Volgens de onderzoekers zijn vrijgevestigde specialisten inderdaad productiever dan specialisten in loondienst. Maar om te voorkomen dat specialisten om hun inkomen op te krikken meer produceren dan nodig is, verdienen volgens de onderzoekers andere oplossingen de voorkeur.

SEO ziet de minste bezwaren bij beloningsmodellen waarbij de belangen van de specialist in lijn worden gebracht met die van het ziekenhuis. Zo profiteren specialist en ziekenhuis beide van doelmatiger gebruik van de ziekenhuisfaciliteiten.

Dinsdag kondigde minister Klink aan voor zo’n model te kiezen. In zijn voorstel gaan specialisten vanaf volgend jaar rechtstreeks onderhandelen met het ziekenhuis over productie en salaris. Het uurtarief – dat de afgelopen jaren tot budgettaire overschrijdingen leidde – wordt dan weer afgeschaft.

Aan de zogeheten integrale tarieven die Klink wil invoeren, zal een maximaal budget worden gekoppeld. De Nederlandse Zorgautoriteit moet dat over de ziekenhuizen verdelen.

‘Onuitvoerbaar’
De Orde van Medisch specialisten en de Vereniging van Ziekenhuizen hebben het voorstel woensdag direct naar de prullenbak verwezen. Volgens de ziekenhuizen is het ‘onuitvoerbaar’ omdat de ziekenhuizen onvoldoende instrumenten hebben om te onderhandelen. ‘Dit voorstel kan pas doorgang vinden als er sprake is van volledige prestatiebekostiging en een andere contractuele relatie met de specialist’, aldus voorzitter Roelf de Boer.

Volgens de Orde van medisch specialisten worden specialisten door Klink in een verkapt dienstverband gedwongen. Volgens de Orde heeft Klink de budgetoverschrijdingen over zichzelf afgeroepen door waarschuwingen over fouten in het declaratiesysteem in de wind te slaan alvorens het uurtarief in te voeren. Hierdoor zijn bepaalde ondersteunende specialisten zoals microbiologen en radiologen onbedoeld tonnen per jaar meer gaan verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden